Nyhetsbrev februari 2016

Nyhetsbrev IoT Sverige, februari 2016
Strategiska innovationsprogram är en del av VINNOVAs, Energimyndighetens och Formas satsning på Strategiska innovationsområden där näringsliv, offentlig sektor och akademi kraftsamlar för ökad internationell konkurrenskraft och för att hitta lösningar på globala samhällsutmaningar. Målet med det strategiska innovationsprogrammet för IoT är att Sverige ska bli ledande på att utnyttja fördelarna med sakernas internet.

IoT för samhällsnytta
Vi har nu landat en uppdaterad målbild. Efter ett antal workshops och intervjuer med centrala personer i Sverige inom IoT-området har styrelsen beslutat att IoT Sverige under de närmast två åren skall ha ett fokus på  IoT för samhällsnytta. Tanken är att  innovationsprojekt med IoT teknik där företag, kommuner, akademi och institut samarbetar skall kunna leda fram till ökad konkurrenskraft för deltagande företag och förbättrad/effektiviserad kommunal service.

Styrelsemöte, styrelse och ny parter
Årets första styrelsemöte genomfördes den andra februari i år. På grund av ett par ledamöters förändrade arbetssituation har styrelsens sammansättning förändrats något. Jonas Wallberg kliver av som ordförande och ersätts av Helena Forsmark (HiQ) fram till årets partstämma i oktober.

Antalet parter fortsätter att öka och vi har nu både Intel och Huawei med oss som parter. Varmt välkomna till IoT Sverige!
Följande personer sitter nu med i styrelsen:

 • Helena Forsmark, HiQ (ordf.)
 • Paul Davidsson, Malmö högskola
 • Per Gunningberg, Uppsala Universitet
 • Kristina Jonsson, LKAB
 • Torbjörn Lundahl, Ericsson
 • Christer Norström, SICS, Swedish ICT
 • Johan, Åkerberg, ABB

Suppleanter:

 • Jan Byfors, IQ Samhällsbyggnad
 • Niklas Grybe, SP Sveriges tekn. Forskningsinstitut
 • Leif Ljungqvist, Acreo
 • Maria Månsson, Svensk Elektronik
 • Christer Åhlund, Luleå tekniska universitet

IoT Sverige på S.E.E 19-21 april i Kista

Den 19-21 april anordnas S.E.E. – Scandinavian Electronics Event, Nordens största mässa och mötesplats för den professionella elektronikindustrin. IoT Sverige kommer att finnas med som  utställare tillsammans med flera av våra projekt. Vi kommer att presentera några av våra projekt på mässan. Kom gärna och besök oss i vår monter!

Mer om S.E.E hittar du här 

Projekt IoT Sverige

Nu börja slutrapporter från den första utlysningen att komma in. Vi lägger successivt ut kortfattade sammanfattningar av projekten på vår hemsida. Totalt har nu 24 projekt initierats inom en mängs olika områden, allt från akutsjukvård, till twittrande fabriker och den smarta trädgården. Projektens totala sammanslagna budget ligger på ca 60 MSEK.
Läs mer om våra projekt här.

Utlysningar IoT Sverige

Under våren kommer vi att öppna upp en utlysning med den nya inriktningen IoT för samhällsnytta. Vi hoppas kunna finansiera massor av spännande innovations projekt som löser samhällsutmaningar med hjälp av IoT.

 

Som vanligt händer det och skrivs det mycket inom IoT både nationellt och internationellt, några nedslag nedan:

 • TNW news listar dom 9 mest oanvändbara IoT-sakerna som fanns på Mobile World Congress i Barcelona. Håller du med med?
 • Och vissa börja tröttna på att det tjatas så mycket om IoT på samma mässa. Läs Karin Lindströms artikel för ComputerSweden här.
 • Hur bygger vi egentligen säkra IoT nätverk? Är det genom att tvinga fram bättre lösenord på uppkopplade saker eller krävs det ett att man bygger in säkerhetsmekanismer redan från början? Mer information finns i denna artikel av Isaac Potoczny-Jones.
 • Är du intresserad av IoT ur ett patent perspektiv så finns det möjlighet att lära sig mer om det här. Tomas Wässingbo berättar om utmaningar och alternativ som flertalet företag kommer att ställas inför när det gäller IoT.  Seminariet äger rum i Stockholm den 8 mars 2016.
 • McKinsley & Company har gjort en analys över hur IoT kommer att påverka ekonomin i framtiden. Slutsatsen är att 4-11 billjoner dollar per år 2025. Vill du veta mer så finns deras rapport här.
 •  US intelligence chief: “We might use the internet of things to spy on you”Allt fler saker blir uppkopplade i våra hem. Men hur påverkar det egentligen vår säkerhet?  Läs mer om vad US intelligence chief säger om IoT och säkerhet här.

Part i IoT Sverige

Det går alltid utmärkt att ansöka om medlemskap i IoT Sverige, det är kostnadsfritt och det vi kräver är ett engagemang i de IoT frågor som man själv har intresse för. Formellt behöver vi ett Letter of Intent samt en ifylld enkel ansökningsblankett. Mer information om medlemskap  hittar du här.

Om du vill ha mer information om IoT Sverige och våra aktiviteter gå  med i vår LinkedIn grupp IoT Sweden och anmäl er till vårt nyhetsbrev på www.test.iotsverige.se