tillbaka
IoT Forum
Workshop
13 dec 2022
kl: 10:00 - 15:00

Lär dig mer om länkade data (Stockholm)

Lär dig mer om länkade data (Stockholm)

IoT Sverige bjuder in till en workshop om länkade data och beständiga identifierare. Workshopen hålls vid två tillfällen; i Stockholm 13 december och i Göteborg 1 februari.

Länkade data gör internet till en stor databas genom den semantiska webben och skapar nya möjligheter. Vi lär oss mer och resonerar om vad det innebär för IoT Sveriges projekt.

Med beständiga identifierare som används för länkade data kan man koppla ihop data på många olika platser i världen genom samma tekniker som används för internet. Tekniken drivs av länkar (URI:er) mer eller mindre på samma sätt som en vanlig länk till en webbplats.

Länkade data gör hela internet till en stor databas genom den semantiska webben och skapar nya spännande möjligheter. Under dagen kommer vi hjälpa dig förstå tekniken och dess möjligheter och vi kommer tillsammans resonera kring vilka fördelar den kan ge våra projekt och hur vi ska fortsätta arbeta med frågan.

Målet med workshopen

Målet är att deltagarna ska ha kunskap om både beständiga identifierare utformade som URI:er och hur dessa används för att bygga upp länkade data samt hur man använder och söker i länkade data.

Teknikerna är inte nya men de används för lite. I diskussioner med Open and Agile Smart Cities (OASC) och Living-in.EU är dessa tekniker självklarheter för IoT och delning av data och vi behöver mer kunskap för att kunna använda dem på rätt sätt.

Genomförs av Björn Hagström och Wikimedia Sverige

Workshopen genomförs av Björn Hagström och Wikimedia Sverige. Wikimedia Sverige arbetar mycket med länkade data genom Wikidata.

Björn Hagström har lång erfarenhet av informationshantering med fokus på öppna och delade data och har varit delaktig i ett flertal IoT-projekt.

Björn Hagström
Björn Hagström, foto: Fredrik Welander.

Alicia Fagerving är utvecklare på WMSE, med fokus på länkade öppna data och Wikidata. Hen arbetar med kulturarvsinstitutioner och myndigheter för att hjälpa dem använda sig av och bidra till Wikimediaplattformarna.

Alicia Fagerving Wikidata
Alicia Fagerving, Wikimedia Sverige, foto: Axel Pettersson.

André Costa är Operativ chef på WMSE. Han har under många år arbetat med länkade öppna data och det mervärde som kan skapas genom sammankopplade datamängder.

Andre Costa Wikimedia foto Per Pettersson
Andre Costa, Wikimedia Sverige, foto: Per Pettersson

Praktisk information

IoT Sverige bjuder på workshopen och lunch. Du som deltar bekostar resa och eventuellt boende själv. Första tillfället genomförs i Stockholm och det andra i Göteborg. Medtag egen dator för att kunna genomföra praktiska övningar.

Plats

Vi kommer att vara på World Trade Center. Lokal: Washington. Adress: Klarabergsviadukten 70, D4, www.wtc.se 

Anmälan – först till kvarn

Det finns 16 platser och först till kvarn gäller. Anmäl dig genom att maila till Björn Hagström, bjorn@hagstrom.nu. Titel i mailet ska vara ”Anmälan länkade data”. Ange vilket datum du vill delta och vilket projekt inom IoT Sverige du tillhör.

Flera workshoptillfällen

Workshopen hålls vid två tillfällen med samma upplägg.

 

Kontakt
Björn Hagström
Björn HagströmExpert på informationshantering och delning
bjorn@hagstrom.nu
Alicia Fagerving
Alicia FagervingUtvecklare Wikimedia Sverige
alicia.fagerving@wikimedia.se
André Costa
André CostaOperativ chef Wikimedia Sverige
andre.costa@wikimedia.se

Program

13 dec 2022, kl: 10:00 - 15:00

Fler aktiviteter