Vässa din ansökan – fem heta tips

IoT Sveriges utlysning för 2021 är öppen och förhoppningsvis är många spännande ansökningar på ingång. Thomas Bergendorff, handläggare på Vinnova, ger fem tips om hur du skriver en riktigt bra ansökan och undviker de vanligaste misstagen.
1. Se till att du har förstått grundsyftet med utlysningen

– Det är ett generellt tips att verkligen se till att man har förstått syfte och mål med utlysningen. Här handlar det om att läsa igenom utlysningstexten ordentligt innan man börjar skriva sin ansökan.

2. Läs noga igenom bedömningskriterierna

– Bedömningskriterierna är ju rent konkret det som bedömarna utgår ifrån när de ska välja ut vilka ansökningar som ska beviljas medel. Se till att dessa perspektiv och svar på kriterierna finns med i din ansökan.

3. Följ anvisningarna – om det står att en ansökan ska innehålla 12 sidor, lämna inte in 13

– Här kan man ju ibland tycka att vi på myndigheten är lite fyrkantiga. Vad spelar det för roll om jag lämnar in lite extra textmassa? Men det handlar egentligen inte om det, utan snarare om rättviseprincipen. Alla ska ha rätt att bli bedömda utifrån samma förutsättningar. Om någon skickar in en längre text så har ju den fått möjlighet att beskriva sitt projekt djupare.

4. Lämna in din ansökan i tid – förseningar accepteras inte

– Även det här handlar om rättviseprincipen. Alla ska ha fått samma tidsramar för att skriva och lämna in sin ansökan. Det är därför vi har så hårda öppningsdatum och slutdatum med tidsangivelser. IoT Sveriges öppna utlysning för 2021 har slutdatum för inlämning 2 november senast klockan 14:00. Se till att inte missa på tiden, det är så onödigt. Klockslaget är skarpt, det går inte att lämna in ansökan efter klockan 14:00.

5. Lägg ned tid på att formulera dig väl – lämna inga luckor

– Det viktigaste är självklart att grundidén är bra. Utöver det underlättar det om den också är välformulerad och följer en röd tråd. Det ska vara lätt att förstå syfte och mål med projektet. Texten ska möta upp ansökningskriterierna och helst inte lämna några luckor. Ett exempel: om det står att ett jämställdhetsperspektiv ska finnas med så räcker det inte med att skriva att ”det inte finns någon jämställdhetsproblematik”. Utan här behövs ett resonemang kring varför det är på det viset.

Mer läsning

IoT Sveriges öppna utlysning ”IoT för samhällsnytta i offentlig sektor”
Så här fyller du i en ansökan (Vinnova)

Thomas Bergendorff, handläggare Vinnova
Thomas Bergendorff, handläggare på Vinnova

Nyheter

2021-12-03

IoT för smart drift av idrottsanläggningar

I Lund har en förstudie kring smart drift av kommunens ytor och lokaler för idrott genomförts. IoT-lösningar har testats för att effektivisera städning i badhus…

Läs mer
2021-12-01

IoT Forum - kunskapshöjning och nätverkande

IoT Forum är IoT Sveriges nya satsning på kunskapshöjning, erfarenhetsutbyte och nätverkande. Programchef Jin Moen berättar mer om satsningen. På IoT Sveriges årskonferens tidigare i…

Läs mer
2021-11-24

Dolda cykelpotentialer och knuffar i rätt riktning

Lund är en cykelstad, det finns gott om cykelvägar och cyklister – ändå är målen högre och Lunds kommun vill att invånarna ska cykla ännu…

Läs mer
2021-11-01

Digitala verktyg ska ge hållbar mobilitet för ungdomar

I projektet ”Det digitala stadsrummet” har Sundsvalls kommun, forskningsinstitutet RISE och teknikföretaget Sweco genomfört en förstudie finansierad av IoT Sverige, för att undersöka hur en…

Läs mer
Visa fler nyheter Pil

Vill du veta de senaste nyheterna?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få senaste uppdateringarna.

Vill du veta de senaste nyheterna?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få senaste uppdateringarna.