Gå till innehåll

Fem nya IoT-projekt med fokus på uppskalning

·0 minuters läsning
Dela:
Jordglob uppkopplad foto Adobe Stock

Pressmeddelande 2024-02-23:
Det strategiska innovationsprogrammet Internet of Things Sverige (IoT Sverige) utökar sin projektportfölj med fem nya IoT-initiativ inom offentlig sektor.

Gemensamt för de nya projekten är att de bygger vidare på tidigare projekt inom IoT Sverige och att fokus ligger på att skala upp användningen av sakernas internet.

IoT Sveriges senaste utlysning riktade in sig på tre övergripande teman: jämlik hälsa, snabbare klimatomställning och trygga offentliga miljöer. Det är tre områden där användningen av IoT har stor potential att bidra med utveckling och förbättringar.

Från prototyp till skalning

En nyhet jämfört med tidigare är att denna utlysning vände sig till aktörer som tidigare drivit projekt inom ramen för IoT Sverige. Totalt får fem nya genomförandeprojekt dela på 16 miljoner. Tre av de nya IoT-projekten verkar inom hälsa och sjukvård, ett handlar om smart vattenhantering och ett om visualiserad klimatdata i skolor.

– Det ska bli spännande att få följa de nya projekten som alla fem verkar inom viktiga områden för samhället. Med dessa projekt tar vi ytterligare ett steg från förberedelse- och prototypstadiet och fokuserar istället på uppskalning och en bredare användning av IoT i offentlig sektor, säger Catrin Ditz, programchef på IoT Sverige.

Catrin Ditz foto Mikael Wallerstedt
Catrin Ditz, foto: Mikael Wallerstedt.

Projekten som beviljades finansiering

De fem nya genomförandeprojekten startar senast den 29 mars 2024. Här är de nya projekten:

Läs mer om de genomförandeprojekt som fått finansiering (Vinnovas hemsida)

—————————–

Frågor och upplysningar, kontakta:

Catrin Ditz, programchef IoT Sverige
catrin.ditz@iotsverige.se

—————————–

Om IoT Sverige

Internet of Things Sverige är ett strategiskt innovationsprogram som ger stöd och finansierar innovativa IoT-projekt inom offentlig sektor över hela landet. Genom både utlysningar och direkt stöd för strategiska innovationsprojekt finansierar IoT Sverige en mängd innovativa IoT-projekt inom offentlig sektor. Projekten ska leda till nya modeller och prototyper på tjänster, produkter och samhällsservice – alla med målet att ge ökad kvalitet, hållbarhet och effektivitet för Sveriges invånare. IoT Sverige och övriga strategiska innovationsprogram finansieras gemensamt av myndigheterna Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Läs mer.

Senaste nyheterna

28 jun 2024

Spännande AI-mätningar av besökarnas rörelser under Almedalsveckan

Läs mer
Karlstad illustration från Karlstads kommun
20 jun 2024

Podd: kan Internet of Things öka upplevd trygghet?

Läs mer
19 jun 2024

IoT Sverige får fortsatt finansiering

Läs mer