Podd: Grundbult för IoT-nytta – standarder och plattformar

15 apr 2024·0 minuters läsning
Dela:
Podd: Grundbult för IoT-nytta – standarder och plattformar

I avsnitt 18 av IoT Sveriges podcast möter du Torbjörn Lahrin, projektledare för Arbetsgruppen standarder och plattformar, en tankesmedja kring Internet of Things och digitala tvillingar, finansierad genom IoT Sverige.

Arbetsgruppen standarder och plattformar startades för fem år sedan, efter IoT Sveriges årskonferens 2019. Initiativet kan ses som en form av tankesmedja med fördjupade diskussioner om standarder, tekniktrender och verksamhetsutmaningar som rör användandet av sakernas internet, Internet of Things (IoT). Målet är att stärka och underlätta användningen av IoT i Sverige. Arbetsgruppen har även ett internationellt engagemang och deltar i flera olika internationella nätverk kring standardisering, IoT, digitala tvillingar och närliggande teknikområden.

Från ett fåtal deltagare till community

Under de senaste fem åren har det hänt mycket när det gäller både utveckling och användning av IoT i offentlig sektor. Arbetsgruppen startade med ett fåtal deltagare men har nu växt till en större community som inkluderar allt ifrån privata företag och konsulter till offentlig sektor och akademi.

– Vi måste förstå att Internet of Things håller på att förändra världen. Förändringen kan jämföras med elektrifieringen av samhället, så stor är den. Det betyder att vi behöver arbeta klokt och verkligen se till att den här tekniken bidrar till något bra för vårt samhälle. Vi måste tänka brett och långsiktigt och samarbeta med varandra. Det handlar till exempel om att skapa gemensamma standarder både på EU-nivå och internationellt, säger Torbjörn Lahrin.

I poddstudion Catrin och Tobbe
IoT Sveriges programchef Catrin Ditz har träffat Torbjörn Lahrin, en engagerad eldsjäl och projektledare med många bollar i luften, som berättar mer om vad man hittills har uppnått med arbetet i arbetsgruppen samt vad som är på gång framöver.

Lyssna på avsnittet

IoT Sveriges podcast, The IoT Public Sector Podcast, finns där poddar finns. Lyssna till exempel här:


Arbetsgruppen Standarder och Plattformar är ett initiativ som finansieras genom IoT Sveriges strategiska projekt Smart City Lab.