Gå till innehåll

Smart City Lab: Datahantering för kommuner

·0 minuters läsning
Dela:
Smart City Lab lanseras

Idag på morgonen den 12 maj lanserades projektet Smart City Lab på mässan Sthlm Smart City och Sthlm Live Tech. 

Data är den nya råvaran. Data används på individ-, organisations- och samhällsnivå och kommer med organisatoriska och tekniska barriärer som behöver hanteras. Smart City Lab är ett projekt inom IoT Sverige som ska hantera frågan om hur kommuner kan ha en standardiserad och kvalitetssäkrad datahantering.

Stödfunktion och mötesplats

Smart City Lab är både en stödfunktion för Sveriges kommuner och en mötesplats för att lärande och erfarenheter. Det är en arena för samverkan och standardisering av mjuk digital infrastruktur. Smart City Lab vill kunna erbjuda en verktygslåda med konkreta modeller och verktyg, full av exempel och guidelines. Inom projektet kommer man att starta upp fyra olika nätverk: Leverantörer, ”Resan” (hur gör man för att gå framåt i den digitala resan), MIMs (ramverk och standardisering på internationell nivå) samt Upphandling.

Claus Popp-Larsen och Therese Balksjö är projektledare för Smart City Lab och sitter på Rise.
Claus Popp-Larsen och Therese Balksjö är projektledare för Smart City Lab och sitter på Rise.

-Det finns ett glapp mellan direktiv och guidelines å ena sidan och kommunernas verklighet å andra sidan, säger Therese Balksjö, projektledare för projektet på Rise.

Samla pusselbitar

Det finns en massa bra projekt inom Sverige, en massa lärdomar som man kan extrahera och använda – de är pusselbitar som vi ska samla in, säger Claus Popp-Larsen, projektledare för projektet på Rise. -Vi ska dessutom titta på internationella lärdomar och se vad man har gjort utomlands som vi kan lära oss av här i Sverige, fortsätter Claus.

Markus Flyborg, lösningsarkitekt på Sundsvalls kommun.
Markus Flyborg, lösningsarkitekt på Sundsvalls kommun.

-Om man har 5000 invånare i en kommun hur ska man ens kunna rekrytera personal med rätt kompetens? Ska alla 290 kommuner kunna komma överens – nej det kommer ju inte att hända. Vi måste få igång bollen och börja samverka, säger Markus Flyborg, lösningsarkitekt på Sundsvalls kommun, den kommun som blev utsedd till årets digitaliseringskommun förra veckan.

Markus Flyborg fortsätter:
-Vi behöver komma ur förstudieträsket – vi gör Proof of Concepts och piloter som hamnar på en hylla och kommer aldrig till uppskalningen. Vi måste börja samverka och hitta modeller tillsammans och Smart City Lab är en bra plats att börja på.

Smart City Lab får finansiering via IoT Sverige och projektägare är Rise, kommunerna är huvudmålgruppen.

Smart City Lab kickar igång verksamheten med en digital workshop 19 maj med syfte att samla in tankar och erfarenheter för att komma igång med projektet.

Senaste nyheterna

28 jun 2024

Spännande AI-mätningar av besökarnas rörelser under Almedalsveckan

Läs mer
Karlstad illustration från Karlstads kommun
20 jun 2024

Podd: kan Internet of Things öka upplevd trygghet?

Läs mer
19 jun 2024

IoT Sverige får fortsatt finansiering

Läs mer