Gå till innehåll

Spännande AI-mätningar av besökarnas rörelser under Almedalsveckan

·0 minuters läsning
Dela:

För andra året i följd genomför startup-bolaget Mobitrax ett AI-projekt för att mäta människors rörelser under Almedalsveckans politikertal.

Projektet arrangeras i nära samarbete med IoT Sverige, mobiloperatören Tre, den statliga forskningsorganisationen RISE och Almedalsveckan. Mätningarna sker med hjälp av Mobitrax unika teknik för anonymiserad spårning av mobilitetsdata.

Mobitrax använder en ny typ av patenterad hashningsteknik vid skapandet av aggregerad statistik, som är anpassad till och utvecklad utifrån GDPRs tuffa privacy-restriktioner och därmed garanterar att ingen persondata läcker ut eller används i felaktiga syften. Med hjälp av Mobitrax AI-teknologi kan mobiloperatörer och dess kunder använda integritetssäkrade mobildata för att i större omfattning kunna nyttja och skapa insikter om människors rörelser i samhället

– Mobildata kan hjälpa till att bygga ett bättre samhälle, det finns många användningsområden där vår information tillsammans med olika partners kan hjälpa oss att förstå rörelsemönster bättre. Demokrati står i fokus i Almedalen, så extra roligt att kunna bidra till detta projekt, säger Marc Rappe, Crowd Data Manager på Tre Sverige.

Kunna följa hur människor rör sig

Mobitrax teknik gör det möjligt att följa data kring hur människor rör sig. Den anonymiserar genast och fullständigt alla privatpersoner, men drar samtidigt nytta av den anonyma gruppdata som samlas in för att spåra och förklara varför människor går dit de går och varför de gör som de gör. Denna information hjälper stadskärnor, myndigheter och företag att skapa bättre och mer hållbara erbjudanden och tjänster för människor i samhället.

-Dagens samhällen blir mer och mer uppkopplade samtidigt som behovet att använda data på ett integritetssäkert sätt ökar. Detta riskerar att bli ett hinder och det är angeläget att hitta metoder som möjliggör användning av data på ett integritetssäkert sätt, säger Catrin Ditz, programchef IoT Sverige.

Från manuell mätning till digital

Almedalsveckan, som har ett stort intresse av att förstå hur besökarna rör sig i Visby och i Almedalsparken, har hittills räknat besökarna under politikertalen manuellt.

– För oss är det mycket viktigt att följa privacy-lagstiftningen och att måna om människors integritet. Därför tycker vi att det här projektet är extra angeläget och spännande, säger Mia Stuhre, verksamhetsledare för Almedalsveckan.

Senaste nyheterna

28 jun 2024

Spännande AI-mätningar av besökarnas rörelser under Almedalsveckan

Läs mer
Karlstad illustration från Karlstads kommun
20 jun 2024

Podd: kan Internet of Things öka upplevd trygghet?

Läs mer
19 jun 2024

IoT Sverige får fortsatt finansiering

Läs mer