Gå till innehåll

Tre Keynotes på IoT Sveriges årskonferens

·0 minuters läsning
Dela:
Keynotes på IoT Sveriges årskonferens 2023

Möt IoT Sveriges tre huvudtalare som kommer att prata om beteendeförändring, digital kommunsammanslagning och hur Sverige står sig som technation. IoT Sveriges årskonferens sänds direkt från Uppsala slott 19 oktober 09:00-12:00.

Hallå där Ulrika Westergren!

Du är professor i informatik vid Umeå universitet och du ska delta i passet om beteendeförändring. Berätta vad du kommer att prata om?

– Jag kommer att prata om hur införandet av digital teknik på alla nivåer i samhället både medvetet och omedvetet påverkar våra beteenden.

Den digitala transformationen av vårt samhälle pågår för fullt, vilka beteendeförändringar behöver vi göra för att klara av denna omställning?

– Vi behöver bli mer hållbara på alla sätt och vis, även vad gäller teknikutveckling och -användning. Det innebär att vi både måste diskutera hur vi kan skapa teknik som håller över tid och fundera över hur vi kan använda teknik för att agera mer hållbart.

Användningen av IoT-lösningar och AI ökar inom offentlig sektor – vilka beteendeförändringar medför detta?

– Vi ser tydligt hur verksamheter går mot att bli mer datadrivna, vilket medför att vi genom analys av kontextberoende realtidsdata plötsligt får syn på strukturer, processer och mönster som kanske varit dolda förut. Det ger möjlighet att ändra både arbetssätt och synen på arbete.

Ulrika H Westergren
Ulrika H Westergren, professor i informatik, Umeå universitet

Hallå där Marcus Matteby!

Du är IT-direktör/CIO för Sundsvalls kommun och kommer att delta på IoT Sveriges årskonferens och berätta om Sundsvalls digitalisering – vad händer på den fronten?

– Vi är mitt i ett spännande paradigmskifte där två kommuner växer ihop till en genom en digital kommunsammanläggning. Det skapar helt nya möjligheter till innovation och skalning, inte minst inom IoT-området.

Vad behöver kommunerna göra tillsammans för att lyckas?

– Kollektiv digitalisering är lösningen för kommuner, stora som små. Samverkan räcker inte om vi ska lyckas möta de utmaningar vi ser framför oss.

Om du får drömma, vad har hänt i dessa frågor om fem år?

– Ingen kommun är ensam utan vi har påbörjat en kollektiv digitalisering och vår gemensamma målsättning är att år 2030 är att vi har 100 kommuner, digitalt.

Marcus Matteby
Marcus Matteby, IT-direktör Sundsvalls kommun

Hallå där Åsa Zetterberg!

Du är förbundsdirektör på TechSverige och kommer att göra en trendspaning, kan du avslöja vad du kommer att prata om?

– Jag kommer att prata om hur Sverige står sig i den globala techkonkurrensen och lyfta vad som kommer att krävas framåt för att vi fortsatt ska vara en ledande technation. Jag kommer också att prata om AI och potentialen utifrån ett affärsutvecklingsperspektiv men också lyfta hur AI påverkar techjobben.

Hur står sig Sverige internationellt när det gäller techsektorn?

– Den svenska techsektorn är stark, men den globala konkurrensen ökar. Sverige kan inte vila på gamla meriter och vi ser hur andra länder som USA, Kina, Sydkorea, Indien, Estland och Danmark satsar och rör sig betydligt snabbare. Från politiken krävs det krafttag för att inte tappa fart och det behövs investeringar i de delar som långsiktigt ger Sverige konkurrenskraft och välstånd.

Vilken roll spelar utvecklingen av Internet of Things?

– Utvecklingen av IoT är oerhört viktig då den bidrar till teknisk innovation, förbättrad produktivitet och effektivitet inom så många olika områden och branscher. Inte minst för minskad klimatpåverkan genom exempelvis IoT för att optimera energiförbrukning, transporter etcetera. Det är centralt att vi fortsätter att satsa och ta vara på potentialen med IoT för svensk konkurrenskraft, tillväxt och en hållbar omställning.

Åsa Zetterberg
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör TechSverige

LÄS MER OCH ANMÄL DIG TILL IoT SVERIGES ÅRSKONFERENS HÄR:

 

Senaste nyheterna

28 jun 2024

Spännande AI-mätningar av besökarnas rörelser under Almedalsveckan

Läs mer
Karlstad illustration från Karlstads kommun
20 jun 2024

Podd: kan Internet of Things öka upplevd trygghet?

Läs mer
19 jun 2024

IoT Sverige får fortsatt finansiering

Läs mer