Syfte och mål med verksamheten
Syfte och mål med verksamheten
IoT Sverige har fokus på samhällsnyttig IoT med offentlig sektor som behovsägare
För att skapa samhällsnyttiga IoT-lösningar behövs ett helhetsperspektiv på hela IoT-systemet, där alla kompetenser samverkar med varandra.
IoT inkluderar många kompetensområden och IoT Sverige har under de senaste åren arbetat med ett systemperspektiv på IoT för att skapa nytta och värde för både individer, organisationer och samhället i stort.
IoT Sverige har fokus på samhällsnyttig IoT med offentlig sektor som behovsägare, särskilt kommuner och regioner, och med företag samt forsknings- och innovationsaktörer som samverkansparter. I vår strategiska innovationsagenda (PDF) kan du läsa mer om programmål och övergripande strategier.
Idag är det stor skillnad mellan olika kommuner och regioner i hur långt de har kommit i sin IoT-utveckling, deras förutsättningar och drivkrafter. Behovet av att arbeta brett med grundläggande förutsättningar för att utveckla och använda IoT-lösningar i offentlig sektor är därför fortfarande mycket stort.
Fem programmål
IoT Sverige har formulerat fem programmål som ligger till grund för programmets insatser under kommande etapper.
Programmål 1 – Agenda 2030:
Bidra till god hälsa, minskad ojämlikhet och hållbara samhällen med hjälp av IoT-lösningar
Programmål 2 – Synlighet och internationell konkurrenskraft
Stötta svenska företag på världsmarknaden och verka för tillämpning och utveckling av internationell standard
Programmål 3 – Nationell IoT-förmåga
Öka Sveriges förmåga och förutsättningar för implementering av IoT-lösningar i offentlig sektor
Programmål 4 – Konkreta IoT-lösningar
Främja skalning och spridning av IoT-lösningar inom offentlig sektor för ökad samhällsnytta
Programmål 5 – Systematiskt lärande
Säkerställa att kunskap och erfarenheter från programmet förvaltas och utvecklas vidare.
Så arbetar vi för att uppnå målen
För att nå programmets mål har IoT Sverige dels ekonomiska resurser för att finansiera projekt och dels organisatoriska och personella resurser för att driva på och stötta utvecklingen av samhällsnyttig IoT i offentlig sektor.
Genom både utlysningar och direkt stöd för strategiska innovationsprojekt finansierar IoT Sverige en mängd projekt på olika områden över hela landet. Projekten ska leda till nya modeller och prototyper på tjänster, produkter och samhällsservice – alla med målet att ge ökad kvalité, hållbarhet och effektivitet för Sveriges invånare. Att föra vidare kunskap är en viktig del i samtliga projekt. Kunskapen ska leda till en ökad förståelse för enskilda person inom sitt respektive område så att de både kan beställa, förnya, införa och leverera datadriven nytta. IoT Sverige har genomfört sin sista öppna utlysning. Programmet avslutas 2026.
IoT Sveriges projekt hittar du på Projektportalen