Om sakerna omkring dig kunde prata, vad skulle de säga?

Skulle de berätta när vägen till närbutiken är fri från snö och is? Informera om att ett rum inte behöver städas för att ingen varit där. Kanske larma om när en livboj försvunnit från sin plats? Ja, eller varför inte bara berätta att allt är i sin ordning.

Sakernas internet eller Internet of Things – IoT är ett samlingsbegrepp för saker som har en inbyggd elektronik och uppkoppling. IoT är helt enkelt saker som kan prata med varandra och dela med sig av viktig information till oss människor. Det har en stor betydelse för hela digitaliseringen av vårt samhälle och vår ekonomiska utveckling. IoT sammankopplar den digitala och fysiska världen med varandra och det är ett stort steg för hela samhällsutvecklingen.

Vad innebär IoT i praktiken då?

Tänk dig om din soptunna automatiskt kan säga till när det är dags för sopbilen att tömma den. Eller om vi skulle kunna minska matsvinnet genom att livsmedel automatiskt varnar vid till exempel temperaturavvikelser. Tänk om vi kunde underlätta arbetet för vårdpersonal genom uppkopplade rullstolar som enkelt går att hitta på ett stort sjukhus. Låter det galet? Det är det inte, alla exempel ovan är olika projekt vi på IoT Sverige är med och stöttar redan idag. IoT ger oss inte bara en förenklad vardag utan också lösningar på gemensamma samhällsutmaningar och ger bra förutsättningar för en god svensk ekonomi. Genom IoT kan vi förbättra befintliga tjänster och skapa stor potential till nya innovativa varor och tjänster – IoT tar oss helt enkelt in i framtiden.

Vill du veta de senaste nyheterna?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få senaste uppdateringarna.