Aktuell utlysning
Aktuell utlysning
Här hittar du information om våra aktuella utlysningar.
IoT för innovativ samhällsnytta. Denna utlysning öppnar 1 juli 2022.
IoT Sverige vill bidra till en utveckling där potentialen i sakernas internet tillvaratas i offentlig sektor. Vi vill vi få kommuner och regioner att i samverkan med företag, forsknings- och innovationsaktörer samt civilsamhället, utveckla och öka sin förmåga att använda IoT-lösningar och IoT-data.
Tre övergripande teman
I år fokuserar vi särskilt på potentialen med IoT inom tre tematiska behovsområden:
- Jämlik hälsa
- Trygga offentliga miljöer
- Snabbare klimatomställning.
Vem utlysningen vänder sig till
Utlysningen riktar sig särskilt till kommuner, regioner och andra aktörer som vill skapa samhällsnytta i offentlig sektor genom användning av sakernas internet. Nytt för i år är att företag och organisationer kan ansöka om medel till förberedelseprojekt.
Vårt erbjudande – tre projekttyper
IoT Sverige erbjuder i årets utlysning medel för tre olika typer av projekt. Minst 50 procent av projektets stödberättigade kostnader ska medfinansieras av projektparterna. Här är en kort beskrivning av respektive projekttyp; Förberedelseprojekt, Prototyputvecklingsprojekt och Genomförandeprojekt. Ansökan görs via Vinnovas hemsida (se länk under respektive projekttyp).
1. Förberedelseprojekt
Starta upp IoT-resan!
Denna utlysning riktar sig till offentliga, privata och ideella aktörer med verksamhet i Sverige som vill visa på det potentiella värdet i att införa IoT-lösningar i offentlig sektor. Vi vill uppmuntra kreativa och modiga idéer på nya eller förbättrade sätt att använda IoT-lösningar för att skapa värde och nytta för invånare i Sveriges kommuner och regioner.
- Vad kan ni söka för?
Denna projekttyp är till för att finansiera förstudier, omvärldsbevakning och mindre tester av IoT-lösningar. Det kan handla om utveckling av enklare prototyper för proof-of-concept/value. Det kan också handla om kunskapsinhämtning, mätningar, nyttoeffektkalkyler, beräkningar och annat underlag för att visa att förväntade effekter kan uppnås. - Vem kan söka?
Svenska aktörer så som kommuner, regioner, enskilda företag och organisationer. - Hur mycket kan ni söka?
Upp till 300 000 kronor.
Förberedelseprojekt kan pågå i upp till 12 månader.
Ansökan via Vinnovas hemsida (obs öppnar 1 juli)
2. Prototyputvecklingsprojekt
Testa IoT i praktiken!
Denna utlysning riktar sig till kommuner eller regioner (behovsägare) som i samverkan med andra aktörer, vill testa och utveckla IoT-idéer som bidrar till nytta och skapar värde i offentlig sektor.
- Vad kan ni söka för?
Denna projekttyp är till för att finansiera utveckling av IoT-lösningar (prototyper eller demonstratorer) för offentlig sektors verksamhet. Det kan handla om kartläggning av legala och/eller kommersiella förutsättningar och affärsmodeller för införande och användande av IoT-lösningar. Det kan också handle om utveckling av nya processer och arbetsmetoder hos behovsägaren anpassade för IoT-baserade lösningar och IoT-datadriven verksamhet. - Vem kan söka?
Svenska kommuner och regioner. - Hur mycket kan ni söka?
Upp till 2 000 000 kronor.
Prototyputvecklingsprojekt kan pågå i upp till 20 månader.
Ansökan via Vinnovas hemsida (obs öppnar 1 juli)
3. Genomförandeprojekt
Skala upp användningen av IoT!
Denna utlysning riktar sig till kommuner eller regioner som vill ta ett större steg och vidareutveckla och/eller implementera IoT-lösningar för att skapa nytta och värde i offentlig sektor. IoT-lösningen ska kunna visa på både nationell och internationell relevans. Projektets resultat och lärdomar ska spridas för att bidra till att fler kommuner och regioner i Sverige ökar sin förmåga att använda och införa IoT-lösningar.
- Vad kan ni söka för?
Denna projekttyp är till för att finansiera anpassning och testning av IoT-lösningar som har lånats eller skalats från egna eller andras organisationer. Det kan handla om vidareutveckling av IoT-lösningar, implementering av IoT-lösningar eller IoT-datadrivna arbetssätt. Genomförandeprojekt kan röra framtagning av affärsmodeller, införandeprocesser, förvaltningsstrukturer, beställarnätverk, ramavtal, riktlinjer eller dylikt. - Vem kan söka?
Svenska kommuner och regioner. - Hur mycket kan ni söka?
Upp till 5 000 000 kronor.
Genomförandeprojekt kan pågå i upp till 30 månader.
Ansökan via Vinnovas hemsida (obs öppnar 1 juli)