Intelligenta returlådor i livsmedelsbranschen
Projektbeskrivning
Målet har varit att arbeta med de möjligheter och utmaningar som både SRS och aktörer från livsmedelsindustrin (producenter, grossister, logistikaktörer, återförsäljare) har identifierat med införandet av intelligenta returlådor.
Resultat och förväntade effekter
Intelligenta returlådor har i projektet visat sig ses som en stor potential i att bidra till minskat matsvinn, ökad logistisk effektivitet, säkerställd livsmedelskvalitet och som en grund för ett flertal nya tjänster. Förutom direkt operativa möjligheter såsom adaptiv avvikelsehantering (ex. larm vid felaktig temperatur), kan den stora mängd data generera ny kunskap inom olika områden. De mest intressanta områden är spårbarhet i realtid, tillförlitligare och trovärdigare temperaturmonitorering och effektivare processer, inte minst i överlämnandet mellan aktörer.
Upplägg och genomförande
Studiens genomförande har baserats på en explorativ ansatts i syfte att utforska värdeskapande möjligheter ett införande av en intelligent returlåda skulle kunna innebära. Två fallstudier har genomförts liksom två fälttester med involverade aktörer i projektet. Flertalet workshops, intervjuer, seminarier och en enkät har legat till grund för fallstudierna liksom litteraturstudier och diskussionen med internationella forskare. En film har producerats liksom både rapporter på svenska och engelska.