Konsortiebildning IoT Internetstiftelsen
Projektsammanfattning
IoT Sverige har under sina tio år som strategiskt innovationsprogram främjat innovationskraften i offentlig verksamhet genom användning av IoT. En tredjedel av landets kommuner, drygt hälften av regionerna, ett antal statliga myndigheter, fler än 200 bolag, 20 lärosäten och närmare 20 stiftelser har i programmets nästan 140 projekt ökat samhällsnyttan med IoT. Programmet har under åren omsatt mer än en halv miljard, medfinansiering från aktörerna inräknat.
Programplanen för programmets fjärde och sista fas fokuserar på aktiviteter syftande till att säkra långsiktiga värden. Det behövs organisering för erfarenhetsutbyte, kunskapsdelning och samling av praktiska erfarenheter avseende IoT-nytta i kommuner och regioner även efter avslut av IoT Sverige som innovationsprogram.
Detta uppdrag och strategiska projekt innebär att se över hur man kan bäst kan etablera ett nationellt konsortium för IoT-infrastruktur med fokus på kommuner och regioner och genomföra detta i samverkan med i första hand redan aktiva aktörer på området. En tydlig ambition är att alla som vill, kan och ser ett behov av samverkan är välkomna att delta. I uppdraget ingår också att se över olika alternativ och presentera dessa alternativ samt deras för- och nackdelar. Här ingår också att se över hur man på bästa sätt kan involvera parter som inte är kommuner eller regioner, så som myndigheter, akademin, civilsamhället och företag.
Projektets utformning
Uppdraget kommer att bedrivas i projektform under 2024–2026 och utreda förutsättningar för skapande av en organisatorisk form och framtagande av en gemensamt överenskommen agenda med intressenter.
Vi tror att för att säkerställa kontinuitet och säkra långsiktiga värden efter programmets avslutande 2026 behöver ett konsortium vila på:
- Erfarenheter och strukturkapital hos programkontoret och programstyrelsen,
- Engagerade intressenter och projektägare runtom i Sverige,
- Idén att det finns ett behov i Sverige att fortsatt samordna IoT och också få ny energi att höja blicken.
Internetstiftelsens syfte med ansökan är att säkerställa kontinuitet och säkra långsiktiga värden efter programmets avslutande 2026.
Projektleverabler
Projektets målsättning är att undersöka hur man bäst kan skapa ett konsortium som kan hålla samman främjande av innovativ IoT-utveckling i offentlig sektor. Inom projektet kommer konsortiets verksamhetsidé, organisation, samverkansparter och finansiering tydliggöras för att verksamheten ska kunna startas under första kvartalet 2027.
Detta projekt ska leverera:
- Förslag på hur ett konsortium kan upprättas, eller flera olika alternativ, med för- och nackdelar på olika alternativ. En övergripande översyn av IoT och en analys av vilka behov som bör adresseras av konsortiet på kort och lång sikt.
- Förslag på avgränsning i konsortiets verksamhet – vad ska konsortiet göra och inte göra.
- Beskrivning av hur olika behovsägare och samverkansparter ska vara involverade och hur deras behov ska tas i beaktande.
- Beskrivning av hur konsortiet ska samla erfarenheter och lärande av de goda insatser som gjorts och nyttja befintliga strukturer.
- Förslag på verksamhetsidé som tydligt beskriver vad av IoT Sveriges verksamhet som övertas av konsortiet och vad som möjligen ytterligare tillkommer från start eller i senare skeden.
- Förslag på en organisation för konsortiet.
- Kartläggning av existerande initiativ inom behovsområdet och hur dessa kan få plats i konsortiet.
- Förslag på långsiktigt hållbar finansiering för konsortiet.