Gå till innehåll

Paketering av IoT Sveriges kunskap

Beviljat bidrag:1 000 000 kronor
Löptid:nov 2024 - jun 2025
Projekttyp:Strategiskt projekt/arbetsgrupp
Fotomontage som visar på kreativitet.
Status:Pågående
Om projektet
Officiellt projektnamn
Uppdraget handlar om att paketera och förmedla kunskaper och erfarenheter som IoT Sverige har förvärvat under sina 12 år. Målet är att ta fram och visualisera olika typer av format för att kunna fatta beslut om vilket/vilka som på bästa sätt bidrar till att sammanfatta, kommunicera och sprida lärdomarna till relevanta målgrupper, både inom och utanför offentlig sektor.
ProjektkoordinatorBerghs School of Communication

Projektsammanfattning

IoT Sverige programperiod närmar sig sitt slut 2026. Detta strategiska projekt handlar om att paketera och förmedla kunskaper och erfarenheter som programmet har förvärvat under sina 12 år.

Målet är att ta fram och visualisera olika typer av format för att IoT Sverige ska kunna fatta beslut om vilket/vilka som på bästa sätt bidrar till att sammanfatta, kommunicera och sprida lärdomarna till relevanta målgrupper, både inom och utanför offentlig sektor. Det är av stor vikt att hitta sätt att nå fram till olika aktörer som kan utveckla och bygga vidare på de värden som skapats inom IoT Sverige.

Kontakt

Cecilia Sjödin

Projektledare

c.sjodin@berghs.se

Omvärldsanalys

Under programperioden har IoT Sverige finansierat över 140 projekt, vilket har resulterat i ett omfattande kontaktnät och en rik kunskapsbank. Alla projekt som har finansierats via IoT Sverige finns listade i programmets projektportal.

Programmet har även drivit strategiska projekt inom horisontella frågor såsom interoperabilitet, internationella standarder, upphandling, regelverk och cybersäkerhet. Ett återkommande tema har varit behovet av tydliga regelverk och en stark infrastruktur för att möjliggöra implementering av IoT-tillämpningar i offentlig sektor.

IoT Sverige har varit en drivkraft i utvecklingen, allt från teknikutveckling som hanterar smarta soptunnor till mer komplexa lösningar som adresserar välfärdsproblem. Den ökande samhällsnyttan som teknologin har skapat har varit central med fokus på beteendeförändringar och hur IoT bidrar till verksamhetsutveckling. Potentialen är stor,
särskilt inom offentlig sektor, där IoT-lösningar ännu är långt ifrån fullt utnyttjade.

Målsättning och förflyttning

Projektet genomförs av Berghs School of Communication med ansvar att utveckla paketeringsförslag för IoT Sveriges framgångar och insikter. Studenter och experter inom kommunikation kommer att skapa olika format och konceptuella upplägg som ska hjälpa till att dokumentera resultaten.

Projektet kommer att leverera följande:

  1. Utveckla paketeringsförslag: Ta fram ett antal olika format och konceptuella upplägg för att dokumentera IoT Sveriges framgångar och insikter. Säkerställa att kunskaper, framgångar och resultat från de drygt 140 projekten finns samlade och tillgängliga samt att lyfta samhällsnytta och innovation.
  2. Säkra framtida nyttjande: visa på hur materialet kan användas av aktörer inom offentlig sektor och samarbetsparter för att vidareutveckla IoT i Sverige.
  3. Internationell synlighet: Visa möjligheter på hur IoT Sverige kan positionera sig som en förebild inom IoT-implementering i offentlig sektor globalt.