Ta ditt projekt utomlands
Ta ditt projekt utomlands
Vi vill arbeta strategiskt med att öka kännedomen och synligheten av IoT Sverige ur ett internationellt perspektiv.
IoT Sverige har under de senaste åren arbetat aktivt med internationalisering. I vår rapport kan du läsa mer om detta arbete.
Internationaliseringsrollen inom SIP-familjens olika programkontor handlar om att säkerställa att det svenska innovationssystemet fostrar framgångsrika innovationer som är av världsklass, av flera skäl. Bland annat riskerar nationella lösningar att på sikt bli dyra och ineffektiva. Innovation som har en större marknad är dels konkurrensutsatt, men den har också en större marknad att ta hem investeringar på då fler kunder ”delar” på kostnaderna.
Standardisering – en förutsättning
En viktig förutsättning för en sådan strategi rör standardisering. I undantagsfall kan enskilda företag nå monopolliknande ställningar (Googles sökmotor, Windows för PC-marknaden) men det är oftast något marknadens kunder försöker undvika. En annan viktig förutsättning är marknadsföring. Helt enkelt berätta att man finns, och att man är bra. Indirekt kan man också säga att det här med bra till viss del också rör internationaliseringsrollen. Komplexa lösningar består oftast av flera komponeneter varav några är företagets egna, men många är insourcade från den globala marknanden och möjliggör på så sätt för företagen att jämna ut spelplanen för grundläggande egenskaper och istället fokusera på de särskiljande.
IoT är en global företeelse
Just IoT och digitalisering har internationalisering i sitt DNA. Det är en global företeelse, sammankopplad, och ses av alla världens länder som samhälls- och tillväxtkritisk. För svenskt vidkommande är en bra plattform för internationalisering Europa och EU-samarbetet.
IoT Sverige har som strategi arbetat med internationalisering i samverkan, och oftast via andra parter. Grunden är att stötta de enskilda privata företagen som bygger lösningarna med hjälp av befintliga verktyg och stödsystem och inte själva (IoT Sverige) bygga upp egen kostnadskrävande kapacitet. Det handlar i IoT Sveriges fall om samarbete med exemplevis Business Sweden (marknad) och RISE (standardisering), men också i några fall om internationella mässor (Cleantech Scandinavia). Det handlar också om att höja kompetensen och stötta de offentliga aktörerna inom kommuner och regioner, för att på så sätt bli bättre kravställare, inköpare och senare ansvariga för sina IoT-baserade välfärdstjänster. Här har RISE spelat (spelar) en viktig roll.
När nu programmet går in i ett nytt skede är det viktigt att behålla fortsatt fokus på internationalisering, framförallt vad gäller:
1. Standardisering
2. Teknologiförsörjning (nu med mer fokus på AI)
3. Marknadsförutsättningar
Kan Sverige bli en testmarknad också för internationella aktörer?