Worskshops Årskonferensen 2021
Worskshops Årskonferensen 2021
Presentation av våra sju parallella workshops inför Årskonferensen 2021.
Workshops – sju parallella spår
Här finns sju längre videor som presenterar strategiska projekt och arbetsgrupper. Videomaterialet ligger till grund för de sju parallella workshopparna under själva konferensdagen den 18 november. Längre ned på sidan hittar du även kortare presentationer om projekt inom ramen för IoT Sverige.
Standarder och plattformar
Se video om projektet på YouTube.
Arbetsgruppen standarder och plattformar är inne på sitt andra verksamhetsår. I workshopen får du träffa arbetsgruppen och diskutera aktuella frågor, bland annat hur standarder kan bidra till ökade möjligheter både nationellt och internationellt. Det blir samtal om både det som händer i närtid och i framtid.
Workshop den 18 november
Breakout-room 1: Standard och NWIP med Östen Frånberg, 1A Konsult AB och Jesper Rönnholm, Prevas.
Breakout-room 2: Plattformar och interoperabilitet med Fredrik Björklund, IoT Open och Peter Paunoen, Labatus AB.
Breakout-room 3: Upphandling och implementering med Torbjörn Lahrin, Lahrin i Hajstorp AB och Jonatan Moen, Sopra Steria.
Säkerhet och IoT
Se video om projektet på YouTube.
Cybersäkerhet är helt avgörande i arbetet med IoT. I workshopen är fokus på såväl utmaningar som möjligheter. Hur kan du som aktör och organisation samverka kring cybersäkerhet? Hur ser kunskapsläget ut inom området i Sverige och vilka nätverk och arenor driver utvecklingen framåt. Vad kan ett svenskt deltagande i IoT Security Foundation innebära?
Workshop den 18 november
Moderatorer:
Christer Åhlund, Luleå tekniska universitet
Mats Pettersson, Digital Nordix.
Peter Persson, FMV.
IoT Hubb skola
Se video om projektet på YouTube.
Skola utgör en stor och viktig del av offentlig sektor. I workshopen får du möta vår IoT Hubb skola. Hubben har genomfört ett flertal innovationsprojekt, genererat ny kunskap och inspirerat fler att delta i utvecklingen. Det finns mycket kvar att göra inom skolvärlden och förhoppningsvis vill du vara med och bidra!
Workshop den 18 november
Moderatorer:
Lars Lingman – Projektledare, RISE
Jacob Michelsen – Integritet, säkerhet och juridik, RISE
Martin Johanssson – Teknik och implementering, RISE
Vägledning för ett framgångsrikt IoT-arbete – från behov till använd IoT-tjänst
Se video om projektet på YouTube.
Kartläggning av användarbehov, kontinuerlig dialog med marknaden och upphandling på rätt sätt är några viktiga aspekter för att skapa värde genom IoT. Nu finns en rykande färsk nationell vägledning/process som beskriver flödet från behov till implementerad IoT-tjänst. Upphandlar vi som vi alltid har gjort eller planerar vi för innovation och förnyelse? I denna workshop diskuteras förutsättningar för att lyckas med IoT.
Workshop den 18 november
Moderatorer:
Bo Baudin, strateg fastigheter på SKR
Susanne Ekström, konsult
Vilken kompetens krävs för lyckade IoT-projekt?
Se video om projektet på YouTube.
Digitalisering och IoT är i allra högsta grad en strategisk HR-fråga. Kompetens och ledarskap är kritiska faktorer för att lyckas med IoT. Vilka roller och vilken kompetens behövs kunna skapa framgångsrik verksamhet med IoT som stöd? Vad är strategiskt prioriterat att kunna? Hur säkerställer organisationer att rätt kompetens är på plats? Vilken kompetens är viktig att ha inom organisationen och vilken kompetens passar att lösa via samverkan med andra organisationer, via partnerskap eller genom leverantörer. En utmaning är också att det är stor efterfrågan på kompetensen och därmed stor konkurrens om den. Kan kommuner och offentliga organisationer lära sig något från det privata näringslivet i form av organisation, roller och kompetenser?
Workshop den 18 november
Projekt: IoT för Tillgänglighet är ett av flera projekt som identifierat utmaningar, men också möjligheter på lösningar inom kompetensområdet.
Moderatorer:
Daniel Adelander och Tommy Ytterström vid managementkonsultföretaget Pro&Pro lyfter i workshopen upp insikter från projektet liksom insikter från andra projekt och initiativ.
IoT för framtidens mobilitet och ökad demokrati
Hitta dold cykelpotential, Lund (YouTube)
Det digitala stadsrummet, Sundsvall (YouTube)
Demokrati eller integritet – är det möjligt att skapa en inkluderande och datadriven planeringsprocess? Med utgångspunkt från erfarenheter från projekten Det digitala stadsrummet och Dold cykelpotential resonerar vi kring utmaningar och möjligheter med inkluderade och representativ datahantering i en datadriven planeringsprocess. Hur säkerställer vi att möjligheterna med ny teknik och ny data används för att skapa demokratiska processer där alla får höras och synas?
Workshop den 18 november
Två projekt inom IoT Sverige genomför denna workshop kring mobilitet tillsammans:
Projekt: Det digitala stadsrummet
Moderatorer:
Jenny Carlstedt, digital strateg samhällsbyggnad, Sweco
Åsa Jadelius, digitaliseringsstrateg, Sundsvalls kommun
Projekt: Dold cykelpotential
Moderator: Emeli Adell, affärsområdesansvarig Framtidens Transporter, Trivector
IoT Sveriges innovationsagenda
Se video om innovationsagendan
IoT Sveriges strategiska innovationsagenda (pdf)
IoT Sverige har tagit fram ett förslag till en reviderad version av den strategiska innovationsagenda som ligger till grund för programmet. Den 18 november önskar vi alla intresserade varmt välkomna att diskutera innehållet och komma med synpunkter på förslaget. Den strategiska agendan kommer att justeras utifrån diskussionerna och därefter antas av programmets styrelse.
Workshop den 18 november
Moderator: Jin Moen, programchef IoT Sverige