Innebörden av Data Act – möjligheter och utmaningar
IoT Sverige och Smart City Lab bjuder in till en lunchföreläsning om den nya EU-förordningen Data Act.
Detta event är avslutat.
Presentationer
Här hittar du de presentationer som visades under lunchföreläsningen.
———————————————————————
Data Act – eller dataförordningen på svenska – reglerar att det är användaren som kan kontrollera och skapa värde av data som genereras av uppkopplade lösningar. Det ska bli lättare att både komma åt och att dela data inom EU.
- Vad innebär den nya EU-förordningen för offentlig sektor?
- Vad innebär den specifikt när det gäller användning av IoT-data?
- Hur kan Sveriges kommuner och regioner förbereda sig på den nya förordningen som redan trätt i kraft och som blir tillämplig 12 september 2025?
Välkommen på en digital lunchföreläsning med Susanne Stenberg och Håkan Burden, seniora forskare på RISE. Susannes och Håkans forskning fokuserar på hur aktörerna i innovationssystemet påverkas när EU reglerar digitaliseringen. Inledning av Claus Popp Larsen från Smart City Lab. Efter föreläsningen erbjuds möjlighet att ställa frågor till föreläsarna.
Denna lunchföreläsning spelas inte in men de presentationer som visas kommer att finnas tillgängliga på denna sida.
Bakgrund dataförordningen (Data Act)
Data Act är en av många förordningar och direktiv från EU som ska skapa förutsättningar för en inre marknad för data, där data och digitala lösningar enkelt kan flöda mellan EU:s medlemsländer och mellan sektorer. Tanken är att gynna samverkan kring datadrivna lösningar inom och mellan alltifrån offentlig sektor till företag, industrier och enskilda konsumenter.
Data Act bygger på EU-strategin för data (som tillkännagavs 2020) och syftar till att positionera EU som en föregångare i den datadrivna eran.
Under juli 2023 nådde EU-kommissionen, Europaparlamentet och Ministerrådet en politisk överenskommelse om Data Act. Den nya förordningen trädde i kraft 11 januari 2024 och börjar gälla från 12 september 2025.