Autumn Leaves – IoT för att upptäcka fallolyckor
Projektsammanfattning
Fallolyckor är ett stort och växande samhällsproblem. Hos äldre över 80 år beror nio av tio skador på fallolycka. Det utgör den tredje största diagnosgruppen efter schizofreni och stroke avseende antal vårddagar. Sjukvården är i förändring och alltmer vård sker numera i hemmet. Medicinteknisk- och annan utrustning från olika leverantörer placeras i hemmet och genererar individrelaterad information som vitaldata, bilder med mera.
Datagenerering för akuta tillstånd saknas
Typiskt för dagens tillämpningar, som KOL och hjärtsvikt, är att förändringar sker över långa tidsförlopp. Därför är rutiner, processer och tekniska lösningar inte utformade för akuta incidenter där snabb respons från prehospital vård är avgörande. Samtidigt har möjligheterna att faktiskt upptäcka akuta tillstånd ökat, eftersom utrustning redan finns i hemmet, och därmed möjligheterna att agera snabbt. Det förutsätter dock att larm och individrelaterad information från olika leverantörer och källor tillhandahålls på ett standardiserat sätt.
Snabb tillgång till individinformation
Projektet Autumn Leaves ska etablera en modell där snabb tillgång till individinformation från källor som hem, journal och omsorg reducerar tidsfördröjningar och ökar precisionen i prehospitala vårdprocesser genererade från akuttillstånd i hemmet.
I Autumn Leaves systemmodell får larmcentral tillgång till omedelbar och rik information som möjliggör en förbättrad akut handläggning, vilket minskar risken för komplikationer, förlängd vårdtid och dödlighet i denna grupp. Vidare bidrar projektets resultat till att skapa ett ekosystem för innovation i näringsliv, sjukvård och omsorg genom att på ett strukturerat sätt koppla samman dessa aktörer på ett sätt som idag saknas.
Utgår från prehospital forskning
Projektet fokuserar på fallolyckor men andra tillämpningsområden som denna teknik skulle kunna omfatta är tillstånd som arytmier, hjärtstopp, epilepsi eller diabetes. Projektets kärnteam är det multidisciplinära nätverk som finns inom prehospital forskning, utveckling och innovation i Västra Götalandsregionen, och som har vana att ta sig an denna typ av projekt. Även företag och Göteborgs stad medverkar. Det övergripande projektmålet är att utforma och testa en prototyp redo för inledande kliniska test.
Läs mer
Mer om projektet på Vinnovas hemsida