Smart realtidsövervakat VA-system
Projektsammanfattning
Vatten och avlopp är funktioner i vårt samhälle som medborgarna förväntar sig alltid ska fungera. Störningar och avbrott i dessa påverkar förtroendet för kommunen negativt. Det är därför av yttersta vikt att kommunen arbetar förebyggande med att söka efter de fel som kan förekomma i vårt ledningssystem för att kunna planera underhållsarbetet.
Förebygga översvämningar
Kristianstad vill säkra att förorenat vatten inte passerar reningsverk orenat och hamnar i vattendrag, sjöar och hav. Med hjälp av sensorer och smart digital teknik kontrolleras flöden i avloppssystemen för att förebygga en negativ miljöpåverkan och potentiella översvämningar av källare vid plötsliga skyfall.
Kommunens invånare har direkt nytta av att kunna ta del av stigande vattenflöden där översvämningsrisker förekommer. Signaler ges till kommunens styrsystem att tömma sina spillvattensystem för att frigöra plats för regnvatten.
Flödesmätningarna ute i systemet kommer bidra till att man kan precisera var inläckage av tillskottsvatten finns vilket är en stor kostnadsbesparing för alla kommuninvånare. Övervakningssystemet förebygger översvämningar som kan drabba både kommunen och enskilda medborgare.
Resultera i tre övergripande larm
Målet är att projektet ska resultera i tre olika typer av larmfunktioner:
- Ett larm som går till kommunens egen vatten- och avloppsavdelning som kan flagga för kommande nederbörd. Det gör att kommunen i förebyggande syfte hinner tömma system inför kommande regn.
- Larm som går till räddningstjänsten så att de vet var de ska åka om det blir översvämning.
- Larm direkt till medborgare där det finns risk för översvämning i källare.
Planerat upplägg och genomförande
Inledningsvis ska 550 mätenheter utplaceras. Nästa steg är att montera mätenheterna fysiskt vilket ska vara klart hösten 2021. Parallellt pågår datainsamling, analys och support av mätenheter under hela 2021. Under 2022 utförs dataanalys och utveckling av algoritmer. Resultat kommer att presenteras och bidra till kunskapsspridning.
Läs mer
Mer om projektet på Vinnovas hemsida