Gå till innehåll

Blogg: Att fylla gapen för att uppnå nettonoll

Anna Bondesson··0 minuters läsning
Dela:
Kvinna ser ut genom ett tågfönster.

Jag arbetar varje dag med motivationen att fylla olika hålrum, några av de många hål som behöver fyllas för att förflytta oss mot ett mer jämlikt och klimatneutralt samhälle. Detta till 2030 om vi siktar på många svenska städers mål eller till 2050 om vi siktar på EU:s övergripande mål och lagstiftning. Varför inte så snabbt som möjligt?

En hypotes är att det finns lösningar som kan ta oss till nettonoll, ett läge då utsläppen av växthusgaser är i balans med upptaget av växthusgaser, och att dessa nettonollösningar redan har implementerats i någorlunda stor skala inom industrin och i enstaka städer i Sverige och internationellt.

Lösningarna finns men används inte i våra kommuner

Hålrummet som jag och många andra siktat in oss på i detta fall består i att lösningarna inte används i stor skala i det pågående klimatomställningsarbetet i våra städer. En av utmaningarna i att skala dessa lösningar ligger i att de ofta bygger på digital teknik och data vilket innebär ytterligare komplexitet för våra städer och kommuner.

Anna Bondesson testar glasögon som översätter tal i realtid till olika språk.
På Smart City Expo i Barcelona visas nya tekniska lösningar. Anna besökte den kinesiska montern och testar här ett par glasögon som i realtid översätter tal från olika språk till text i valt språk, texten visas på insidan av glasen.

Bevisad klimatnytta efterfrågas

Ett sätt att skotta igen hålet går ut på att bygga ett gemensamt bibliotek av ”digitala nettonollösningar” som går att skala i våra kommuner. För att göra det behöver vi identifiera redan implementerade lösningar, säkerställa att dessa verkligen har bidragit till minskade nettoutsläpp och är skalbara i kommunernas verklighet. Städerna efterfrågar ofta denna typ av lösningar med ”bevisad” klimatnytta.

Smart City Expo i Barcelona är Europas om inte världens största och mest väletablerade mässa för smarta och hållbara städer. På tågresan hem därifrån funderar jag över hypotesen att det finns skalbara digitala nettonollösningar där ute, samt hur vi hittar de mest relevanta lösningarna och skapar förutsättningar för skalning av dessa framåt.

Mina insikter från Smart City Expo

  • Tiden när vi trodde att ”one size fits all” då de stora multinationella bolagen pushade ut helhetslösningar till städer som tacksamt lyssnade och tog emot är förbi. Städerna tar ägandeskap i utvecklingen av ”det smarta”, ställer krav på anpassning och efterfrågar samverkan med näringsliv, akademi och medborgare.
  • Klimatkrisen hanteras i samhället i stort och så även i städerna som en del av en större polykris. Klimatomställningsarbetet kopplas till frågor om rättvisa, förlust av naturresurser och ökad osäkerhet. Siktet är inställt på det cirkulära och resilienta samhället.
  • Naturen är en del av själva lösningen och inte bara en resurs eller förutsättning för en mer ”artificiell” eller teknisk utveckling. Naturbaserade lösningar behöver ses som självklara delar i vårt ”bibliotek” av smarta lösningar, och större fokus läggas på tekniken som kan stötta utvecklingen av dessa.
  • Att utvärdera vilka nyttor specifika lösningar har för klimatet kräver ett systemperspektiv (inget nytt), samtidigt gapar det tomt vad gäller även de enklaste effekt- och nyttokalkyler (tyvärr inte heller något nytt). Att samla lösningar med ”bevisad” klimatnytta har ett stort värde där vi står nu, även om bevisen initialt kommer att vara förenklade.
Gröna lösningar visades på Smart City Expo i Barcelona.
Naturen är en del av själva lösningen och inte bara en resurs eller förutsättning för en mer ”artificiell” eller teknisk utveckling, skriver Anna Bondesson. Många städer visade upp smarta gröna lösningar under Smart City Expo i Barcelona.

Så kommer vi vidare

I arbetet med att bygga ett gemensamt bibliotek av nettonollösningar som verkligen bidrar till förflyttning och klimatnytta tror jag att vi kan komma framåt genom att:

  • Söka såväl efter enklare, mer avgränsade lösningar som hanterar specifika utmaningar och skiften inom sektorer så som mobilitet och byggnader; men även efter naturbaserade lösningar och lösningar som går utanför dessa boxar och möjliggör en bredare systemomställning.
  • Samtidigt som vi analyserar och utvärderar klimateffekter, inte ducka för utan våga adressera och diskutera potentiella andra effekter som dessa lösningar har för att säkerställa en övergripande mer långsiktig och hållbar utveckling.
  • Djupa i de lösningar vi tar oss an, annars skapar vi ett ”bibliotek” utan riktig kunskap och förståelse och lösningar som blir ointressanta och svåra att anpassa och skala.
  • Vi ser detta som en kunskapsresa och bjuder in olika aktörer till gemensamt lärande för att säkerställa att vi fokuserar och arbetar med rätt saker.

Summa summarum (i ett försök att få det att låta enkelt) tror jag att hypotesen om att det finns skalbara digitala nettonollösningar där ute i stort stämmer. Det viktiga blir att förstå och beskriva dess lösningar inte bara som tekniska artefakter utan vad de faktiskt är – helhetslösningar bestående av strategier och ramverk, finansiering och praktiska angreppssätt som gemensamt leder till klimatnytta. Användningen av data och digital teknik blir då en central och möjliggörande komponent men inte lösningen i sig.

 

För övrigt…
Det nattåg mellan Hamburg och Stockholm som jag sitter på är 6 timmar försenat, men det kommer jag inte säga till någon då narrativet och hur vi berättar om vårt samhälle och våra möjligheter är viktigt för att få till en omställning. Jag tror att vi alla skulle må bra av att fler oftare välja tåget i stället för flyget. Vad jag kommer säga, då jag går i den amerikanske filosofen och neuroforskaren Sam Harris skola och undviker lögner så långt det bara går, är att ”det är underbart och utvecklande att åka tåg genom Europa (så sant), jag upplever väldigt sällan problem eller förseningar längs vägen (också sant), denna gång var vi flera timmar försenade men det gav mig möjlighet till några spontana och värdefulla möten och att reflektera och skriva ner mina tankar i en bloggpost (sant!)”.

 

Skriven av:
Anna Bondesson
26 nov 20240 minuters läsning
Dela:
Anna Bondesson, arbetar på RISE Research Institutes of Sweden med fokus på grön och digital omställning i städer och kommuner. Hon är bland annat aktiv i de nationella initiativen Smart City Lab och Urban Twin Transition Center, och arbetar praktiskt i städers klimatomställning exempelvis inom Klimatneutrala Linköping 2030.
"Naturbaserade lösningar behöver ses som självklara delar i vårt ”bibliotek” av smarta lösningar, och större fokus läggas på tekniken som kan stötta utvecklingen av dessa."Anna Bondesson

Senaste blogginlägg

Koreas monter på Smart City Expo i Barcelona.
Elias Ågren28 nov 2024

Blogg: Hur smarta är städerna 2024?

Läs mer
Kvinna ser ut genom ett tågfönster.
Anna Bondesson26 nov 2024

Blogg: Att fylla gapen för att uppnå nettonoll

Läs mer
Fotomontage med stad och händer som håller i en surfplatta.
Claus Popp Larsen13 nov 2024

Vad är egentligen Citiverse för något?

Läs mer