Gå till innehåll

Blogg: Gigantisk hälsomässa i Amsterdam – men vart tog vikingarna vägen?

Magnus Fransson··0 minuters läsning
Dela:
Bild på stora scenen på mässan HLTH.

I år öppnade för första gången den stora välrenommerade amerikanska mässan för digital innovation inom hälsosektorn, HLTH, en Europaversion i Amsterdam. IoT Sverige var där och tog pulsen på branschen.

Det första som slog oss var frånvaron av Sverige och svensk innovation. För oss, med just mässans tema som innovationsagenda, och vetskapen om att åtminstone ytterligare tre stora svenska satsningar med agendor, helt i linje med mässan, kändes det lite konstigt. För att inte säga oroväckande.

Vikingarna dök inte upp

Sverige är ett litet land, med en liten hemmamarknad, men just därför brukar det vara angeläget att låta andra marknader ”betala” utvecklingen av världsklasslösningar som vi alla fått njuta av och som gett oss topplaceringar på många internationella rankinglistor. Vi har setts som vikingar som oväntat dyker upp och spöar stora aktörer på den globala scenen. Vi börjar hemma med piloter och samverkansprojekt. Förespråkar öppna standarder. Och tar oss sen snabbt ut på den internationella scenen med vetskapen om att Sverige aldrig kommer att räcka till som marknad för att hålla lösningarna konkurrenskraftiga. Exemplen är många, och just inom hälsosektorn borde väl Sverige ha mycket att komma med, eller?

Magnus Fransson står framför ingången till hälsomässan HLTH.
Magnus Fransson på väg att spana in en av världens största mässor för digital innovation inom hälsosektorn.

Generativ AI och datahantering

Inte oväntat präglades mässans innehåll av generativ AI och datahantering, och i stort sett vartenda produktblad från utställare fanns det sensorer. Dessutom över hela mässområdet hängde vetskapen om att Europa och världen delar utmaningar med en åldrande, allt mer vårdkrävande befolkning och fortsatt stort digitalt utanförskap, som den snabba utvecklingen inte enkelt täpper till. Det finns snarare risk att den ökar. Oaktat det, så håller den digitala utveckling och dess innovationer löftet och möjligheten till lösningar, där teknologier som IoT och AI är centrala. Viktiga utmaningar också för Sverige och vår välfärd, som inte kommer att lösas med mer skattemedel.

Panelsamtal på hälsomässan HLTH.
Panelsamtal på hälsomässan HLTH i Amsterdam.

Ett svenskt företag och några talare

Vi noterade endast ett svenskt företag, Doccla, som närvarande på mässan med egen utställningsyta. Välbesökt, med en mycket nöjd VD och grundare Martin Ratz, kan nämnas. Ett bolag som erbjuder virtuell vård med remote monitoring som lösning. Bolaget har för närvarande Storbritannien som huvudmarknad men står inför en större internationell expansion efter att dragit in 15 miljoner pund i riskkapital. Övrigt svenskt deltagande återfanns framförallt på talarlistorna med representanter från investerare som HealthCap, NorthZone och EQT Ventures. Även KRY’s VD Johannes Schildt fanns med som talare.
Men svenska omtalade startup och innovationscenen då? Våra vårdföretag? Våra regioner och omskrivna sjukhus?

Monter som visar hemmonitorering.
Företag som visar erbjudande om virtuell vård med egenmonitorering.

HLTH Europe var välarrangerat, relevant, välbesökt, utmärkt för samtal och möten, samt packat med bra bolag och innovation. Men Sverige borde varit där i betydligt högre utsträckning.

Skriven av:
Magnus Fransson
24 jun 20240 minuters läsning
Dela:
Magnus arbetar som internationaliseringsansvarig på IoT Sverige.
"Vi har setts som vikingar som oväntat dyker upp och spöar stora aktörer på den globala scenen."Magnus Fransson

Senaste blogginlägg

Kåsa och ipad.
Catrin Ditz1 jul 2024

Blogg: Fjälltält och jobbdator – nya kombinationer i Almedalen

Läs mer
Bild på stora scenen på mässan HLTH.
Magnus Fransson24 jun 2024

Blogg: Gigantisk hälsomässa i Amsterdam – men vart tog vikingarna vägen?

Läs mer
Björn Hagström20 maj 2024

Blogg: High Value Datasets måste publiceras som öppna data 9 juni

Läs mer