Blogg: Gigantisk hälsomässa i Amsterdam – men vart tog vikingarna vägen?
I år öppnade för första gången den stora välrenommerade amerikanska mässan för digital innovation inom hälsosektorn, HLTH, en Europaversion i Amsterdam. IoT Sverige var där och tog pulsen på branschen.
Det första som slog oss var frånvaron av Sverige och svensk innovation. För oss, med just mässans tema som innovationsagenda, och vetskapen om att åtminstone ytterligare tre stora svenska satsningar med agendor, helt i linje med mässan, kändes det lite konstigt. För att inte säga oroväckande.
Vikingarna dök inte upp
Sverige är ett litet land, med en liten hemmamarknad, men just därför brukar det vara angeläget att låta andra marknader ”betala” utvecklingen av världsklasslösningar som vi alla fått njuta av och som gett oss topplaceringar på många internationella rankinglistor. Vi har setts som vikingar som oväntat dyker upp och spöar stora aktörer på den globala scenen. Vi börjar hemma med piloter och samverkansprojekt. Förespråkar öppna standarder. Och tar oss sen snabbt ut på den internationella scenen med vetskapen om att Sverige aldrig kommer att räcka till som marknad för att hålla lösningarna konkurrenskraftiga. Exemplen är många, och just inom hälsosektorn borde väl Sverige ha mycket att komma med, eller?
Generativ AI och datahantering
Inte oväntat präglades mässans innehåll av generativ AI och datahantering, och i stort sett vartenda produktblad från utställare fanns det sensorer. Dessutom över hela mässområdet hängde vetskapen om att Europa och världen delar utmaningar med en åldrande, allt mer vårdkrävande befolkning och fortsatt stort digitalt utanförskap, som den snabba utvecklingen inte enkelt täpper till. Det finns snarare risk att den ökar. Oaktat det, så håller den digitala utveckling och dess innovationer löftet och möjligheten till lösningar, där teknologier som IoT och AI är centrala. Viktiga utmaningar också för Sverige och vår välfärd, som inte kommer att lösas med mer skattemedel.
Ett svenskt företag och några talare
Vi noterade endast ett svenskt företag, Doccla, som närvarande på mässan med egen utställningsyta. Välbesökt, med en mycket nöjd VD och grundare Martin Ratz, kan nämnas. Ett bolag som erbjuder virtuell vård med remote monitoring som lösning. Bolaget har för närvarande Storbritannien som huvudmarknad men står inför en större internationell expansion efter att dragit in 15 miljoner pund i riskkapital. Övrigt svenskt deltagande återfanns framförallt på talarlistorna med representanter från investerare som HealthCap, NorthZone och EQT Ventures. Även KRY’s VD Johannes Schildt fanns med som talare.
Men svenska omtalade startup och innovationscenen då? Våra vårdföretag? Våra regioner och omskrivna sjukhus?
HLTH Europe var välarrangerat, relevant, välbesökt, utmärkt för samtal och möten, samt packat med bra bolag och innovation. Men Sverige borde varit där i betydligt högre utsträckning.