Hållbarhet – ledmotiv för den smarta staden

Olle Bergdahl
Olle Bergdahl·22 nov 2022·0 minuters läsning
Dela:
Hållbarhet – ledmotiv för den smarta staden

IoT Sveriges programchef Olle Bergdahl sammanfattar trender och intryck från den årligt återkommande smarta städer-konferensen nummer ett: Smart City Expo 2022 i Barcelona.

Lika och olika på samma gång

Två år av pandemi har satt käppar i hjulen för deltagande på Smart City Expo. Hur skulle konferensen- och mässan vara nu efter pandemin? Som innan, eller på något helt annat sätt? Svaret på den frågan är ja. Den var både lik och olik på samma gång.

Låt oss börja med själva mässan. Det är ett mycket stort arrangemang. Över 20 000 deltagare från 134 länder och 850 utställare. Ett hav av montrar, skärmar, ljud och ljus möter dig som besökare. Visuellt är mässan svår att ta in. Hårdvara, programvara, sensorer, marknadsföring av både varumärken och platser (städer), varvas om vartannat.

Det som slår mig direkt är vad jag inte ser, nämligen inga kinesiska utställare. Huawei, som tidigare tog stor plats, lyser helt med sin frånvaro. Det speglar tydligt de geopolitiska spänningar som råder i vår omvärld.

Stadens kontrollrum har fått konkurrens

”Drömmen” om hela stadens kontrollrum har varit ett utbrett ledmotiv när det kommer till att beskriva visionerna och möjligheterna med den smarta staden. Stora paneler där data om allt kan visas på integrerade skärmar och där övervakningen av soptunnor, fordon, fastigheter och individer närmast är total. Konceptet har tagits vidare genom digitala tvillingar som tar plats. Visualisering av data läggs i olika lager i stadens digitala representation.

Idén om att samla data och hantera både för strategisk planering och i stadens minutoperativa drift i kontrollrummet lever vidare, men drivkraften är inte enbart effektivisering, det handlar även i stor utsträckning om att leverera för ökad hållbarhet. Det är tydligt i år att det nya ledmotivet för den smarta staden är hållbarhet, twin transitions, den dubbla omställningen. Framtiden är både grön och digital.

Stort utbud och många cyklar

Lösningsmässigt var det mycket som kretsade kring smart gatubelysning, mobilitet (multisensorlösningar), trygghet och övervakning, lösningar för miljö- och klimat och infrastrukturnära lösningar för vatten. Och mycket, mycket mer!

Cyklar fanns det gott om. I alla dess former, cykelbud 5.0. Tydligt i utställningen är också att de stora konsultbolagen tar plats, Deloitte exempelvis. Det vittar om en mogenhet i utvecklingen. När lösningarna i ett ekosystem av många olika leverantörer ska sys ihop i en fungerade helhet, då behövs integratörer och förändringsledare. Konsultbolagen positionerar sig för denna uppgift.

Stor förnyelse i kongressdelen

I årets Smart City fanns den största förnyelsen i själva kongressdelen. Programmet var betydligt djärvare och bredare än tidigare. Det är uppfriskande att lyssna till talare som både inspirerar och utmanar. Tendensen att upprepa det som alla redan känner till finns där, men det fanns flera ljusglimtar. Utvecklingen av starka lokalsamhällen genom olydig urban stadsodling, till exempel. Forskaren Carlos Morenos koncept med 15-minuters staden, där du inom 10-15 minuter till fots eller med cykel når ett stort utbud av viktiga lokala tjänster och produkter. Tekniken är en viktig möjliggörare för att skapa de kopplingar som behövs.

IoT Sveriges monter var en del av den Nordiska Paviljongen. Det blev många spännande samtal och erfarenhetsutbyten med både internationella städer och företag som var intresserade av vårt arbete och våra projekt som pågår. Vi upplever att flera besökare blev imponerade av att vi i Sverige har ett strategiskt innovationsprogram för just IoT.

Samma grundsyn om teknik i Norden

För mig är det tydligt att team Norden delar samma grundsyn om att tekniken är till för oss människor och inte tvärtom. Jag blev nyfiken på att lära mig mer om IoT-satsningarna i Tammerfors som tillsammans med partners är inne i ett spännande arbete med att skala upp IoT-lösningar på bred front. Jag är övertygad att det finns mycket vi kan lära från dem.

Smart City Expo Olle i panelsamtal
IoT Sverige fick möjligheten att facilitera ett panelsamtal kring skalbara IoT-lösningar med erfarenheter bland annat från finska städer som ligger långt framme i utvecklingen.

Mötet med människor var som alltid det som gav mig mest energi och glädje framåt. Att under samma tak möta alla engagerade förhandlingsledare, innovatörer och samhällsutvecklare är häftigt. Jag vill passa på att tacka CleanTech Scandinavia för ett mycket professionellt genomförande av både Business forum (en förkonferens innan Smart City Expo) samt för arrangörskapet av det nordiska deltagandet på Nordic pavilion.

Skriven av:
Olle Bergdahl
Olle Bergdahl
·22 nov 2022·0 minuters läsning
Dela:
Olle Bergdahl är programchef på IoT Sverige. Han har en bakgrund som civilingenjör inom informationsteknik och har mångårig erfaret av digitalisering och innovation från både offentlig sektor och näringsliv.
"För mig är det tydligt att team Norden delar samma grundsyn om att tekniken är till för oss människor och inte tvärtom."Olle Bergdahl, programchef IoT Sverige