Gå till innehåll

Så kommer du igång med social hållbarhet och jämställdhet

Pernilla Alexandersson··0 minuters läsning
Dela:
Jämlikhet människor foto Adobe stock

Att komma igång eller komma vidare med just social hållbarhet och jämställdhet kan vara en utmaning för många organisationer. Genom att utbilda dig själv, skapa tydliga mål och engagera dina kollegor kan du övervinna komplexiteten och ta de första stegen mot en mer inkluderande och jämställd verksamhet.

I det här blogginlägget berättar jämställdhetsexpertern Pernilla Alexandersson om sina erfarenheter och bästa tips. Pernilla Alexandersson är Vd och normingenjör på Add Gender AB – och en av medskaparna till IoT Sveriges jämställdhetsstrategi.

När jag är ute och jobbar i olika organisationer som förändringskonsult med hållbarhet och Agenda 2030-arbetet, då märker jag att folk är igång! De jobbar med hållbarhet naturligt i projekten och har tagit ställning till ett eller flera av de globala målen. Däremot så märker jag att det kan vara svårare att ta de första stegen mot social hållbarhet och jämställdhet. Många försöker även ta till sig dessa mer sociala mål, såsom nummer 5 jämställdhet och nummer 10 minskad ojämlikhet.

De beskriver för mig hur det känns överväldigande att försöka integrera dessa viktiga principer i sina projekt och verksamheter. Men att komma igång med dessa är avgörande för att skapa en positiv förändring och främja ett mer inkluderande samhälle. Hela Agenda 2030-arbetet bygger nämligen på förhållningssättet att om människor mår bra, ja då tar vi hand om planeten tillsammans.

Pernilla Alexandersson foto Lisbet Spörndly
Pernilla Alexandersson, foto: Lisbet Spörndly.

Vanliga utmaningar och praktiska tips

I detta inlägg tänkte jag därför lyfta några av de vanligaste utmaningarna och ge dig några praktiska tips för att komma över hinder och börja arbeta med en mer inkluderande och jämställd verksamhet.

Utmaningar jag har sett:

  1. Komplexitet: Koncepten social hållbarhet och jämställdhet kan vara komplexa och svåra att greppa, vilket kan göra det svårt att veta var man ska börja.
  2. Motstånd: Ibland möter vi motstånd från olika håll när vi försöker driva igenom förändringar för social hållbarhet och jämställdhet.
  3. Tidsbrist: Många av oss upplever att vi har för lite tid och resurser för att ägna oss åt dessa frågor ordentligt.

Håller du med om utmaningarna? Kan du se fler? Prata gärna högt om detta med några projektkollegor.

Så kommer du igång/kommer vidare

Här kommer också några tips för att komma igång eller komma vidare:

  1. Utbilda dig: Ta dig tid att lära dig mer om social hållbarhet och jämställdhet. Det finns gott om resurser och kurser tillgängliga online som kan hjälpa dig att förstå begreppen och deras betydelse. Ett första steg är att läsa delmålen ordentligt under mål 5, 10 eller 16. Det ger en ökad förståelse för vad som är viktigt.
  2. Skapa tydliga mål: Sätt därefter upp konkreta och mätbara mål för social hållbarhet och jämställdhet i dina projekt och verksamheter. Detta ger dig något att arbeta mot och gör det lättare att utvärdera dina framsteg. Tänk mindre på exakt vad som skrivs i olika projektkriterier och mer hur du kan se till att just ert projekt bidrar till dessa mål. Då faller det andra på plats
  3. Engagera dina kollegor: Arbeta tillsammans med dina kollegor för att skapa en gemensam förståelse och engagemang för social hållbarhet och jämställdhet. Ju fler som är involverade, desto större blir effekten av era insatser. Ni kanske kan göra tips 1 och 2 ovan tillsammans? Eller ha det som ett uppdrag till nästa projektmöte!

Att komma igång eller komma vidare och få resultat med fokus på just social hållbarhet och jämställdhet kan vara utmanande och kanske framförallt överväldigande. Men det är också avgörande för att skapa en mer rättvis och hållbar värld – ett projekt i taget! Möjliga tips och vägar framåt kan enligt min erfarenhet vara att utbilda oss själva, sätta upp tydliga mål, engagera våra kollegor och lyfta det tillsammans. Kom ihåg att det alltid är bättre att göra något än ingenting alls.

Skriven av:
Pernilla Alexandersson
8 mar 20240 minuters läsning
Dela:
Pernilla Alexandersson är en expert inom jämställdhet och hållbarhetsfrågor på Add Gender, där hon arbetar med att utbilda och stödja organisationer i att skapa mer jämställda och hållbara arbetsplatser. Hon är också en av medskaparna till IoT Sveriges jämställdhetsstrategi. Add Gender driver även ett nätverk av normingenjörer som fokuserar på att analysera och utmana normer för att främja inkludering och mångfald.
"Kom ihåg att det alltid är bättre att göra något än ingenting alls."Pernilla Alexandersson

Senaste blogginlägg

Koreas monter på Smart City Expo i Barcelona.
Elias Ågren28 nov 2024

Blogg: Hur smarta är städerna 2024?

Läs mer
Kvinna ser ut genom ett tågfönster.
Anna Bondesson26 nov 2024

Blogg: Att fylla gapen för att uppnå nettonoll

Läs mer
Fotomontage med stad och händer som håller i en surfplatta.
Claus Popp Larsen13 nov 2024

Vad är egentligen Citiverse för något?

Läs mer