Digitaliseringsstrategi med många goda ansatser
Nyligen presenterade regeringen Sveriges digitaliseringsstrategi, ett dokument som sätter tonen för digital utveckling de kommande fem åren. Även om Internet of Things (IoT) bara nämns ett fåtal gånger är innebörden av begreppet närvarande i så gott som alla kapitel. IoT Sverige välkomnar den nya strategin.
Sveriges nya digitaliseringsstrategi är tänkt att fungera som en kompass för digitaliseringspolitiken de kommande fem åren. Målet är att den ska bidra till en enklare vardag för både privatpersoner och företagare genom bättre tillgång till digitala tjänster, minskad administration och ökad nytta i kontakten med det offentliga. Strategin ska även bidra till att stärka Sveriges konkurrenskraft och säkerhet. IoT Sveriges programchef, Catrin Ditz, menar att digitaliseringsstrategin har många goda ansatser.
– Det är bra att Sverige nu får en samlad strategi för digitalisering. Även om det här är ett stort och komplext område med många bottnar så behöver vi samla frågorna för att lättare kunna få en helhetsbild, säger Catrin Ditz.

IoT – aningen osynlig men avgörande del
Den nya digitaliseringsstrategin är uppbyggd kring fem strategiska områden:
• Digital kompetens
• Digitalisering av näringslivet
• Digitalisering av den offentliga förvaltningen
• Digitalisering av välfärden
• Konnektivitet
Begreppet Internet of Things nämns bara ett par gånger i texten. Men Catrin Ditz menar ändå att innebörden finns inbakad genomgående i strategin, inte minst genom de tre horisontella målen som rör Artificiell Intelligens, tillgång till data och säkerhet.
– IoT finns överallt, det ligger mellan raderna och är en inmurad del i utvecklingen. Möjligen skulle man kunnat önska sig att vikten av sensorbaserad infrastruktur lyfts fram tydligare, men det viktigaste är helheten, säger hon.

Konnektivitet är en grundförutsättning
Att vara uppkopplad är en förutsättning för att kunna vara digitalt delaktig. Elin Bertilsson är vd för Mittnät och ledamot i IoT Sveriges styrelse. Hon menar att fokus på konnektivitet som ett av de fem strategiska områdena i strategin är helt nödvändigt.
– För att driva utveckling av digitalisering krävs en infrastruktur som kör alla ettor och nollor, det vill säga ett höghastighetsnät eller med andra ord fiberbaserat bredband. Det är viktigt att vi fortsätter att bygga ut bredband i hela Sverige. Vissa områden kräver större investeringar och där behöver staten fortsatt medfinansiera, säger Elin Bertilsson.

Mer samverkan krävs
Genomgående är budskapet att det krävs mycket mer samverkan mellan offentliga och privata aktörer för att snabbare komma framåt i digitaliseringsfrågorna. När det gäller det strategiska området Digitalisering av den offentlig förvaltningen känner IoT Sverige igen många av utmaningarna som beskrivs.
– Våra projekt brottas ofta med bristande samordning både inom och mellan kommuner och regioner. Arbete i öar som inte kopplas samman är tyvärr fortfarande en vanlig anledning till att projekt inte kommer vidare, säger Catrin Ditz.

Näringslivet spelar central roll
Även näringslivet behöver få ett tydligt och förutsägbart regelverk. Patrik Sandgren är ledamot i IoT Sveriges styrelse och till vardags områdesansvarig för forskning, innovation och industriell utveckling på Teknikföretagen. Han tycker att den nya strategin innebär en välkommen kursändring.
– Digitaliseringspolitiken i Sverige har alltför länge kännetecknats av fragmentisering, underfinansiering och ryckighet. Det är positivt att regeringen nu försöker ta ett helhetsgrepp och särskilt glädjande att man så tydligt aviserar att den digitala omställningen ska bidra till att stärka landets konkurrenskraft, säger han.

Större fokus på jämlikhet önskvärt
Den nya digitaliseringsstrategin tar även upp utmaningar kring mångfald, jämlikhet och jämställdhet. Det är horisontella frågor som skär genom alla strategiska områden och som skulle kunna ha lyfts ännu mer, anser Catrin Ditz.
– Vi måste få med alla på det här tåget och då duger det inte att ha med dessa frågor i förbifarten. De måste få egna och stora rubriker, särskilt idag givet läget i omvärlden, avslutar hon.
Läs mer
- Sveriges Digitaliseringsstrategi 2025-2030 (Regeringens hemsida)