Gå till innehåll

Internetstiftelsen och IoT Sverige kraftsamlar för IoT

·0 minuters läsning
Dela:
Mobiltelefon i förgrunden som fotar telefonkiosker.

Smarta och uppkopplade samhällslösningar är avgörande för omställningen till en hållbar framtid. Nu startar IoT Sverige och Internetstiftelsen ett nytt strategiskt projekt med målet att bilda ett konsortium kring IoT, Internet of Things, för samhällsnytta.

Pressmeddelande 2024-10-21

Internet of Things, sakernas internet, används idag i allt större utsträckning i samhället. Det finns innovativa IoT-tillämpningar som underlättar arbetet inom vård och omsorg, som bidrar till utveckling i skolan och som lägger grunden för mycket inom den smarta staden. Men fortfarande finns det en stor och outnyttjad potential. Internet of Things Sverige (IoT Sverige) är ett strategiskt innovationsprogram som kommer att avslutas 2026.

– Nu vill vi säkra att de erfarenheter vi samlat på oss kan leva vidare. Efter över tio års arbete med IoT i samhällets tjänst är det tydligt att det behövs en samlande aktör för frågor kring IoT i offentlig sektor. Därför blev vi väldigt glada när Internetstiftelsen, som trygg och långsiktig organisation, visade intresse att ta vid efter vårt avslut, säger Catrin Ditz, programchef IoT Sverige.

Porträttbild på Catrin Ditz.
Catrin Ditz, foto: Bengt Säll.

Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation som samarbetar med många delar av samhället. Organisationen verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället – med visionen att alla ska vilja, våga och kunna använda internet.

Viktigt område

Internetstiftelsen har lång erfarenhet av att utveckla tjänster inom mjuk digital infrastruktur som kräver samverkan och koordinering mellan offentliga och privata organisationer. Sedan flera år tillbaka är IoT ett viktigt område för stiftelsen.

– Vi vet från våra undersökningar att smarta och uppkopplade saker finns i de flesta svenska hemmen. Svenskarna har en ljus syn på den smarta framtiden. Exakt hur användningen av IoT ser ut om tio år vet ingen, men vi ser att det här är ett område som kommer att växa enormt. Därför är det viktigt att Internetstiftelsen är med och möjliggör utvecklingen så att IoT-teknologin kommer till nytta både för den enskilda människan och för samhället i stort, säger Carl Piva, vd på Internetstiftelsen.

Porträttbild på Carl Piva.
Carl Piva, foto: Kristina Alexanderson.

Ambitionen med det nya strategiska projektet är att accelerera utvecklingen av sakernas internet i Sverige genom att ta till vara på IoT Sveriges förvärvade erfarenheter. Det nya projektet finansieras med fem miljoner från IoT Sverige och kommer att drivas fram till och med 2026. Målsättningen är att skapa förutsättningar för ett nytt konsortium kring IoT för samhällsnytta som kan starta tidigast 2027.

Presskontakt

Catrin Ditz, programchef IoT Sverige
Tel: +46 (0)72 999 94 56
catrin.ditz@iotsverige.se

Olle Hallberg, pressansvarig, Internetstiftelsen
Tel: +46 (0)72-003 29 91
olle.hallberg@internetstiftelsen.se

————————————————–

Om IoT Sverige

IoT Sverige vill skapa samhällsnytta genom en ökad användning av sakernas internet i offentlig sektor. IoT Sverige är ett av 17 strategiska innovationsprogram som finansieras av myndigheterna Vinnova, Energimyndigheten och Formas. IoT Sverige avslutas 2026. Läs mer

Om Internetstiftelsen

Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. Vi ansvarar för internets svenska toppdomän .se och sköter drift och administration av toppdomänen .nu. Intäkterna från affärsverksamheten finansierar en rad satsningar i syfte att möjliggöra att människor kan nyttja internet på bästa sätt, och stimulera kunskapsdelning och innovation med inriktning på internet. Exempel på våra satsningar är start- och mötesplatsen Goto 10, rapporten Svenskarna och internet, lärresursen Digitala lektioner, konferensen Internetdagarna och mätverktyget Bredbandskollen. Vår vision är att alla i Sverige vill, vågar och kan använda internet. Läs mer

Senaste nyheterna

Bild på sidor ur IoT Sveriges Verksamhetsberättelse 2024.
21 jan 2025

IoT Sverige 2024: innovativa IoT-satsningar och ny exitstrategi  

Läs mer
Porträtt på Elin Bertilsson, Mittnät.
20 jan 2025

”Vi har byggt en stark infrastruktur men framtiden kräver mer”

Läs mer
Porträtt på Anders Trana.
17 jan 2025

”Våga utmana hur vi driver innovationsprojekt”

Läs mer