Gå till innehåll

IoT för digital motståndskraft i krigsdrabbade Kiev

·0 minuters läsning
Dela:
Paneldeltagare.

Projektet började som en enkel parkeringsapp för Kievs invånare. Sedan bröt kriget ut i Ukraina och nu har medborgarappen utvecklats till en kommunikationskanal för att skapa digital motståndskraft under svåra konfliktförhållanden.

Det saknas inte utmaningar när det gäller att bygga upp en robust och säker IoT-infrastruktur i en stad. Att dessutom göra detta mitt under brinnande krig ställer många saker på sin spets.

Under den tredje och sista dagen av smart stad-mässan i Barcelona arrangerade IoT Sverige ett panelsamtal tillsammans med Kiev. Catrin Ditz modererade arrangemanget och inledde med att samtala med Oleks Maistrenko från Kievs stad. Innan kriget bröt ut hade Kiev byggt upp en digital infrastruktur och hade en medborgarapp som kunde användas till att köpa bussbiljetter, hitta parkeringsplatser och liknande.

– Aldrig hade vi kunnat ana att denna app skulle bli en del av Kievs digitala resiliens. Idag används appen till helt andra saker, berättar Oleks Maistrenko.

Det handlar till exempel om att få aviseringar om var det finns apotek med tillgänglig medicin, var det finns lediga och tillgängliga skyddsrum med mera. Alltså ett helt annat användningsområde än den ursprungliga tanken med applikationen.

Porträttbild på Oleks Maistrenko, Kiev.
Oleks Maistrenko, Kiev.

Hantera oförutsedda händelser med IoT

Digital resiliens handlar om att system ska klara av att hantera digitala hot, störningar och oförutsedda förändringar. I Kiev har användningen av IoT-tillämpningar spelat en avgörande roll för uppbyggnaden av stadens digitala resiliens. En nyckelfaktor är att kunna få tillgång till realtidsdata.

– Det finns så många variationer av sensorer som går att koppla ihop och använda till många olika saker. Vi använder sensorer för att mäta ljud, luft och flöden av människor till exempel, säger Oleks Maistrenko.

Variationen av sensorlösningar är samtidigt en utmaning då det är flera olika system som ska hanteras och testas (med oförutsägbara scenarier i åtanke). Vissa sensorlösningar för att mäta ekologiska parametrar försvåras också av missilnedslag som orsakar både ljud- och luftförändringar.

Att lita på data är avgörande

Ett nyckelord för att lyckas med Kievprojektet är att skapa tillit till den data som genereras. Oleks Maistrenko menar att det har varit helt avgörande att användarna litar på informationen som visas i appen. Invånarna är inte intresserade av teknologin utan av att få hjälp med olika behov de har.

En annan avgörande del för invånarappen handlar om cybersäkerhet. Oleks berättar att systemet utsätts för många attacker varje dag. Kiev stad har ett säkerhetscenter som arbetar systematiskt med frågor kring cybersäkerhet.

– Säkerhet har visat sig vara en kritisk aspekt som kunde ha prioriterats högre från början, säger han.

Kiev deltar i internationella mässor och samarbetar med andra städer och universitet för att utbyta erfarenheter kring IoT och smarta samhällslösningar.

– Det betyder jättemycket för oss att samverka med andra länder och städer kring denna fråga. Samtidigt hoppas jag att inga andra städer ska behöva uppleva det vi upplever just nu, avslutar Oleks Maistrenko.

I panelen ingick även Maria Holm från Stockholms stad, Britta Duve Hansen från Helsingborgs stad och Morten Holst från företaget Innocode.

Paneldeltagare på IoT Sveriges seminarium.
Från vänster Oleks Maistrenko, Kiev, Britta Duve Hansen, Helsingborgs stad, Catrin Ditz, IoT Sverige, Maria Holm, Stockholms stad och Morten Holst, Innocode.

 

Senaste nyheterna

Bild på sidor ur IoT Sveriges Verksamhetsberättelse 2024.
21 jan 2025

IoT Sverige 2024: innovativa IoT-satsningar och ny exitstrategi  

Läs mer
Porträtt på Elin Bertilsson, Mittnät.
20 jan 2025

”Vi har byggt en stark infrastruktur men framtiden kräver mer”

Läs mer
Porträtt på Anders Trana.
17 jan 2025

”Våga utmana hur vi driver innovationsprojekt”

Läs mer