Gå till innehåll

Människa, makt och motstånd – IoT i omställningens tid

·0 minuters läsning
Dela:
Almedalen foto Maria Bergenheim

IoT Sverige deltar med en delegation under årets Almedalsvecka. Målet är att sätta fokus på hur vi bäst skapar hållbar samhällsnytta med uppkopplad teknik. Detta i en tid präglad av omställning och helt nya utmaningar.

Digitalisering är inte något som händer vid sidan av, det handlar om teknik som formar och omformar hela samhället. Under Almedalsveckan 2025 samlar vi aktörer från hela landet och bjuder in till tre spännande seminarier med olika vinklar kring användningen av sakernas internet för en ökad samhällsnytta. Bakom seminarierna står en bred delegation som representerar både forskning, offentlig sektor och innovationsmiljöer.

Risker med alltmer uppkopplat samhälle

Uppkopplade tekniska system skapar möjligheter men också risker för maktförskjutning. Hur ser vi till att sakernas internet skapar inkludering, transparens och jämlikhet – i stället för det motsatta? Dessa frågor kommer att diskuteras i det första seminariet.

– Det här är ett viktigt perspektiv och något som inte händer av sig själv. Vi behöver styra den digitala utvecklingen och transformationen i demokratisk och rättvis riktning. För att lyckas krävs bland annat ett modigt ledarskap, säger Catrin Ditz, programchef för IoT Sverige.

Porträtt på Catrin Ditz, foto: Bengt Säll.
Catrin Ditz, programchef IoT Sverige. Foto: Bengt Säll.

Vilka är ledningarnas hetaste frågor?

Ledarskap är också temat för det andra seminariet som arrangeras. Tre ledare och beslutsfattare inom offentlig sektor delar med sig av sina hetaste och dagsaktuella frågor kring IoT, AI och digitalisering i stort. I panelen deltar Birgitta Pettersson, Stadsdirektör på Uppsala kommun, Stefan Hållmark, Regiondirektör på Gotland och Kristina Sundin Jonsson, Kommundirektör på Skellefteå kommun.

IoT som strategisk resurs i kris och försvar

Kommunledningar har idag ett dubbelt uppdrag, nämligen att både möta samhällsutmaningar i stort och samtidigt rusta det civila försvaret. Det tredje seminariet handlar om IoT som strategisk resurs i kommuners civila försvar och krisberedskap.

– IoT-lösningar, AI och uppkopplad infrastruktur används redan i vardagen i samhället. Nu ser vi att de även blir mer och mer viktiga verktyg för att kunna prioritera resurser och agera snabbt i kris, säger Angelica Hafström, styrelseordförande för IoT Sverige.

Porträttbild på Angelica Hafström.
Angelica Hafström, styrelseordförande IoT Sverige.

Väl mött – på Campus Gotland

IoT Sveriges delegation arrangerar tillsammans dessa tre seminarier under förmiddagen den 24 juni. Seminarierna äger rum på Campus Gotland, Uppsala universitet, sal D24 i D-huset. Salen rymmer fyrtio personer, först till kvarn gäller.

Senaste nyheterna

Almedalen foto Maria Bergenheim
8 maj 2025

Människa, makt och motstånd – IoT i omställningens tid

Läs mer
Bild på läkare i digitalt vårdmöte.
25 apr 2025

”Mammor tar ett signifikant större ansvar vid alla typer av läkarbesök”

Läs mer
Lyktstolpe med sensorer för att mäta trafikflöden.
15 apr 2025

Podd: Förstå trafikflöden med sensorteknik

Läs mer