Podd: IoT och AI kan ge innovativt beslutsstöd för prehospital akutsjukvård
I avsnitt 24 av IoT Sveriges podcast möter du Stefan Candefjord som är forskare och docent i medicinteknik på Chalmers. Han är även projektledare för ASAP PoC – ”Bättre civila och militära prehospitala Point-of-Care beslut med hjälp av datafusion och AI”, ett prototyputvecklingsprojekt som ska stärka den prehospitala akutsjukvården.
Prehospital sjukvård är vård som sker utanför sjukhuset av exempelvis ambulanspersonal eller andra mobila team. Personalen ställs inte sällan inför svåra beslut, så kallade Point of Care (PoC), vad gäller patientens tillstånd, skadans omfattning och vad som bör vara nästa steg. Kompetensen och erfarenheten hos de som ska fatta besluten kan dessutom ibland variera och felaktiga beslut kan få allvarliga konsekvenser.
Stort intresse för projektet
Prototypprojektet ASAP PoC undersöker möjligheterna att implementera AI-baserade beslutsstöd i vården.
– Det handlar om att sjukvårdspersonal ska kunna få stöd av tekniska system i kritiska beslut när det gäller prehospital vård. Det kan till exempel handla om situationer där en patients tillstånd är svårbedömt eller var man bör transportera patienten, berättar Stefan Candefjord.
ASAP PoC står för ”Bättre civila och militära prehospitala Point-of-Care beslut med hjälp av datafusion och AI”. Det är ett prototyputvecklingsprojekt som drivs i samverkan mellan flera aktörer både från akademi, offentlig sektor och näringsliv. Även Försvarsmakten är med som projektpart.
– Det finns ett stort intresse för projektet. Det är klart att oron i vår omvärld gör att projektet får extra stort intresse. Frågor kring samhällsberedskap ligger högt på agendan, säger Stefan Candefjord.
IoT Sveriges Kristin Blom har producerat avsnittet.
Lyssna på avsnittet
IoT Sveriges podcast finns där poddar finns. Lyssna på avsnittet om ASAP PoC här till exempel: