Testa digitala verktyg för jämställdhet och inkludering
Vill ni pröva nya sätt att arbeta med jämställdhet och inkludering? Nu finns chans att testa två digitala verktyg i en gemensam lärprocess med projekt och forskare, i samarbete mellan IoT Sverige och Luleå tekniska universitet (LTU).
Alla projekt inom IoT Sverige kan anmäla sitt intresse för att delta, varav fem stycken kommer väljas ut till den första omgången och tio stycken till den andra omgången.
Vad ska vi göra?
Tillsammans kommer vi att testa två digitala verktyg för jämställdhet och inkludering:
- Richer Business: bygger på 12 scenarier med övningar för jämställda och inkluderande affärs- och verksamhetsmodeller. Utvecklat i samarbete mellan forskare, IT-företag, kommuner m.fl.
- Develoop: innehåller 10 problemområden med kunskaper och metoder för jämställda och inkluderande verksamheter. Utvecklat i samarbete mellan forskare, industriföretag, kommuner m.fl.
Inställt pga för få anmälda
Tyvärr behöver IoT Sverige ställa in denna utforskande satsning på grund av för få anmälda projekt.
/IoT Sverige 2023-06-01
Varför ska vi göra det?
Tidigare kunskaper och erfarenheter visar att jämställdhet och inkludering kan stärka innovationskraften – och vice versa. Genom att testa två digitala verktyg får ni chans att skapa större avtryck och genomslag för ert projekt, i relation till hållbarhetsmålen i Agenda 2030.
Ni får även chans att utbyta erfarenheter och lärdomar med andra projekt och med forskare. Genom samarbetet med LTU kommer lärdomarna från verktygstesten tillvaratas för fortsatt kunskapsutveckling inom området. Det bygger vidare på LTU:s tidigare studier av digitala verktyg för jämställdhet och inkludering (mer info).
Gör din intresseanmälan direkt.
Hur ska vi göra det?
Verktygstesten kommer att genomföras i två steg:
- Steg 1 – Under hösten 2023 kommer fem projekt att få testa verktyget Richer Business. Processen kommer att stöttas och vägledas av Malin Lindberg, professor i genus och teknik vid LTU. Detta steg omfattar två digitala träffar (en uppstartsträff och en lärdomsträff), samt test av verktyget däremellan.
- Steg 2 – Under våren 2024 kommer tio projekt att få testa verktyget Develoop. Processen kommer att stöttas och vägledas av Malin Lindberg, professor i genus och teknik vid LTU. Detta steg omfattar två digitala träffar (en uppstartsträff och en lärdomsträff), samt test av verktyget däremellan.
Satsningen avslutas med en fysisk konferens i Uppsala där alla projekt i IoT Sverige får chans att ta del av lärdomarna och utbyta erfarenheter om verktygstesten.
När ska vi göra det?
Följande tidsplan och datum gäller för att delta:
2023
- 18 september kl. 13-16 – Digital träff med uppstart om Richer Business
- Sep-nov – Test av verktyget i den egna verksamheten
- 14 november kl. 9-12 – Digital träff med erfarenhetsutbyte om verktygstestet
2024
- 6 februari kl. 9-12 – Digital träff med uppstart om Develoop
- Feb-apr – Test av verktyget i den egna verksamheten
- 3 april kl. 9-12 – Digital träff med erfarenhetsutbyte om verktygstestet
- 7 maj kl. 9-12 – Fysisk slutkonferens i Uppsala för alla intresserade IoT Sverige-projekt (lunch ingår men projekten står själva för resan)
Hur lång tid tar det?
Vi räknar med att varje projekt deltar med två personer, som totalt avsätter cirka 40 timmar vardera totalt under hösten 2023 och våren 2024. Dessa personer ska ha en nyckelroll i projektet och gärna vara av olika kön.
Vem kan delta?
Alla projekt inom IoT Sverige kan anmäla sitt intresse för att delta, senast 31 maj. Bland de anmälda görs ett urval av fem projekt i steg 1 och tio projekt i steg 2, för att skapa en bra bredd i deltagandet. De utvalda projekten kommer att få en inbjudan till träffarna och även presenteras i en nyhet på IoT Sveriges webbplats.
Visst låter det spännande?
Varmt välkommen med din intresseanmälan till steg 1 senast 31 maj via länken nedan. Anmälan till steg 2 kommer kunna göras i ett senare skede.
Maria Bergenheim, kommunikatör på IoT Sverige och projektsamordnare.
Malin Lindberg, professor i genus och teknik vid Luleå tekniska universitet.
Anmälan senast 30 maj
Intresseanmälan (formulär via Uppsala universitet)