Gå till innehåll

Blogg: Fem viktiga trender kring smarta städer

Daniel Dersén··0 minuters läsning
Dela:
The new urban era

Daniel Dersén, affärsområdesansvarig för samhällsnyttig och hållbar digitalisering på Internetstiftelsen, ser fem tydliga trender på årets Smart City Expo i Barcelona. I detta blogginlägg delar han med sig av sina spaningar från en mässa som har allt och lite till när det kommer till smart stad-lösningar.

1. Industri 5.0 är här!

Den fjärde industriella revolutionen definierades av integreringen av intelligenta digitala teknologier (såsom AI, Big data, IoT, robotik och automation) och industriella processer. Nu etableras den femte industriella revolutionen mer och mer som ett begrepp. Den kompletterar Industri 4.0 genom att lägga till hållbarhetsaspekten. Det betyder att hållbarhetsmålen och de ekonomiska målen går sida vid sida. Det finns nu ett tydligt krav på företagen att både ta ansvar för utsläpp direkt kopplade till den egna verksamheten samt indirekt via sina samarbetspartners och kunder. De företag som inte tar detta ansvar riskerar att drabbas av böter eller att tappa kunder. På Smart City Expo kan vi i år se ännu fler företag som marknadsför sig som hållbara, cirkulära eller miljömedvetna. Deloitte körde med en slogan som sa ”for a better planet” och AWS körde på ”helping cities become more sustainable”. Till och med i öppningstalet från mässans VD, Ugo Valenti, så fick vi veta att allt som tillverkas till utställningen återvinns.

Meeting point Smart City
Mötesplats Smart City Expo.

2. Twin transition driver på etableringen av IoT i städerna

Megatrenderna ”den gröna omställningen” och ”den digitala omställningen” hjälper att driva på varandra. Digitaliseringen och etableringen av ett robust ekosystem för IoT, har varit en långsam process i många länder men med staden som en plattform så kommer vårt samhälle att bli smartare. Man brukar säga att smarta städer är uppkopplade städer vilket innebär att IoT har en stor roll i städernas omställning. En av de största fördelarna med konceptet Twin transition är att det därigenom skapas ett tydligt ”varför” till att genomföra digitaliseringen eftersom den blir ett verktyg för den gröna omställningen.

3. En myriad av lösningar

Smart City Expo med sina över 1 000 utställare och 25 000 besökare är den största smart stad-mässan någonsin. Det är uppenbart att marknaden nu inser att omställningen av städer kommer att vara en av de största marknaderna på 2000-talet. Mängden smarta stadslösningar har exploderat och nästan skapat en Klondike-liknande guldrush. Det stora utbudet av produkter och tjänster gör att det nästan är omöjligt för stadsutvecklare från städerna att hitta och utvärdera lösningar som passar just dem. Det är därför uppenbart att vi behöver mellanhänder som identifierar, utvärderar och installerar lösningarna. Dessa hjälpande händer kan vara nationella stödfunktioner, konsultbolag eller bolag med förståelse för ekosystemet. Eftersom alla städer är så olika, så kommer vi förmodligen att se många olika sorters smarta städer. Lösningarna i sig är inte viktiga utan hur väl de löser problemet för städernas invånare.

Smart stad i lego
Smart stad i lego på mässan Smart City Expo.

4. De svenska klimatkontrakten har blivit en EU-standard

I flera framföranden har EUs nya eco-governance-verktyg klimatkontrakten kommit upp. Det är nu 100+12 ”net zero cities” inom EU som förbundit sig att nå klimatneutralitet till år 2030. Det ger städerna ett tydligt mål och riktning på ett missionsbaserat sätt. Dessa långsiktiga mål täcker ett längre perspektiv än politiskt mandat och budgetprocesser. Få personer vet dock att klimatkontrakten uppfanns i Sverige i samband med Viable Cities. Sverige är rankat i topp i världen när det gäller hållbar utveckling och innovation  en kombination som bådar gott för att positionera våra företag i den gröna omställningen.

5. Året som AI verkligen exploderade

Även om AI har funnits i många år kommer 2023 gå till historien som året då AI slog igenom på allvar. Det har gått ett år sedan Chat GPT lanserades av Open AI och många utställare på årets Smart City Expo lyfter fram AI i sin marknadsföring. Det finns givetvis olika aspekter på AI-innebörd för mänskligheten, både positivt och negativt men det kommer helt säkert att vara ett extremt värdefullt verktyg för städernas omställning. I Sverige har Örebrobostäder använt en kombination av IoT och AI för att energieffektivisera sina 25 000 bostäder och på så sätt halverat sina kostnader. Någon på mässan sa ”AI tar inte ditt jobb, men personen som använder AI bättre än du, kommer att göra det ”.

Skriven av:
Daniel Dersén
14 nov 20230 minuters läsning
Dela:
Affärsområdesansvarig för samhällsnyttig och hållbar digitalisering på Internetstiftelsen. Daniel har bland annat varit rådgivare till regeringen inom datadelning och varit med och grundat den Nationella Dataverkstaden och Smart City Lab. Han driver den nordiska arbetsgruppen för Web of things och Smart Cities under W3C (World Wide Web Consortium) och är medgrundare till Urban Twin Transition Center (tillsammans med Göteborgs Universitet och RISE).
"Eftersom alla städer är så olika, så kommer vi förmodligen att se många olika sorters smarta städer. Lösningarna i sig är inte viktiga utan hur väl de löser problemet för städernas invånare."Daniel Dersén

Senaste blogginlägg

Kåsa och ipad.
Catrin Ditz1 jul 2024

Blogg: Fjälltält och jobbdator – nya kombinationer i Almedalen

Läs mer
Bild på stora scenen på mässan HLTH.
Magnus Fransson24 jun 2024

Blogg: Gigantisk hälsomässa i Amsterdam – men vart tog vikingarna vägen?

Läs mer
Björn Hagström20 maj 2024

Blogg: High Value Datasets måste publiceras som öppna data 9 juni

Läs mer