Framtidsinriktad IT-metropol tar sikte internationellt

Magnus Fransson
Magnus Fransson·3 okt 2023·0 minuters läsning
Dela:
Framtidsinriktad IT-metropol tar sikte internationellt

IoT Sveriges och Business Swedens gemensamma ”roadtrip” tar oss denna gång till Sundsvall, och den 14 september 2023 kom tåget från Stockholm i tid. Och på detta positiva sätt förflöt hela dagen.

Magnus Fransson, IoT Sveriges internationaliseringsansvarig, bloggar om mötet med flera framåtlutade IoT-företag i Sundsvall.

Den norrländska IT-metropolen Sundsvall var på sitt allra bästa humör. Och vi från IoT Sverige och Business Sweden var på bästa jakthumör! Fanns det månne några spännande och ambitiösa IoT-bolag med export- och internationellt samarbete på agendan i Sundsvall med omnejd? Ja, skulle det visa sig.

Framtidsoptimism i klassiska bruksorter

Sundsvall är en del av den framtidsoptimism som numera präglar flera klassiska bruksorter, vid en älvmynning, längs norrlandskusten. Den negativa stämning som rådde för femtio år sedan är som bortblåst. Då var bruksdöd och neddragningar/nedläggningar vardagsmat, och för att råda bot på detta använde svenska staten sina allt mer svällande verk och myndigheter som ett arbetsmarknadspolitiskt verktyg.

Under 70-talet flyttades trettiosju statliga verk och myndigheter ut från Stockholm, och Sundsvall tog emot flera av dessa. Nu är Norrland, som vi lite svepande beskriver större delen av Sverige (Sundsvall ligger ju dessutom mitt i Sverige), den plats där framtidens miljömärkta lösningar finner sin verkstad. Elektrifiering, batterier, det gröna stålet, vätgas, rymden, nya klimatsmarta biomaterial och för den delen kritiska mineraler.

Omställning till webbaserade appar och service

Med tiden insåg allt fler att alla dessa utflyttade verk inte bara erbjöd arbetstillfällen. Statens tjänstepensionsverk (SPV), Bolagsverket och CSN, som alla återfinns i Sundsvall, blev med tiden stora kunder av IT-produkter och -tjänster. Deras inköp flyttades från Esselte och Posten till helt andra aktörer. Här fanns en bottenplatta för att också fostra framgångsrika IT-bolag från regionen, när verken ställde om från dammiga arkiv till datalagring, webbaserad service och appar. Kring denna tanke verkar IT-klustret och Innovationshubben Bron Innovation som var vår värd för dagen, och kanske var de bolag vi träffade ett resultat av detta framsynta pionjärarbete.

Magnus Fransson
Magnus Fransson

Spännande IoT-bolag redo för världen

Först ut var Starbit med sin mycket intressanta sensor och lösning för att rapportera in snöförhållanden och för att underlätta för en resurseffektiv snöhantering. Sen träffade vi Portalplus med sina Cloudplanning och Fleet360 lösningar för logistikplanering och fleet management. Och sist ut Masarin med sin IoT plattform Diwise, fostrad i Sundsvall för stadens medborgare och ledarskap men nu redo för världen.

Vi tackar Jennie Roos på Bron Innovation för en fantastisk dag och håller tummarna för det norrländska IoT-guldet på årets Smart City World Expo i Barcelona.

—————————–

Projekt på IoT Sverige där dessa IT-bolag deltagit som projektparter i:

StarbitIoT för smart snöröjning
Masarin/DiwiseIoT för tillgänglighet i det offentliga rummet
Portalplus – har deltagit i båda projekten ovan

Skriven av:
Magnus Fransson
Magnus Fransson
·3 okt 2023·0 minuters läsning
Dela:
Magnus arbetar som internationaliseringsansvarig på IoT Sverige.