Jakten på IoT-gasellerna

Magnus Fransson
Magnus Fransson·29 maj 2023·0 minuters läsning
Dela:
Jakten på IoT-gasellerna

Tillsammans med Business Sweden drar vi ut i ett vårfint landskap och letar efter Sveriges nästa stora exportframgång. Om detta bloggar Magnus Fransson, internationaliseringsansvarig på IoT Sverige.

Sverige är ett framgångsrikt land i världen, trots sin litenhet och relativt kärva klimat. Detta tack vare att vi lyckats utveckla och framgångsrikt exportera produkter och lösningar i så vitt skilda områden som fordon, Life Science, kommunikation och verkstadsprodukter. Vad som en gång var ett råvaruexporterande land, med skog- och gruvindustri, har under relativt kort tid utvecklats till ett högteknologiskt välfärdssamhälle.

IoT har potentialen att lyfta in ytterligare produkter och företag i den floran av exportframgångar, och för att hitta dessa, och stötta dem, gav sig IoT Sveriges programkontor, tillsammans med Business Sweden, ut på en roadtrip i ett vårfint Sverige.

Första anhalt – isbanan i Luleå

Första anhalt var Luleå, där vi välkomnades av Luleå kommun och deras Arctic IoT projekt som är en del av kommunens ambition om att bli en smart digital och uppkopplad stad, med det arktiska klimatet som en unik förutsättning för att bygga robusta lösningar.

Med den starka vårvintersolen lysande i ansiktet gav vi oss ut på den fortfarande tjocka isen (pust) i Luleå hamnbassäng. Där fick vi demonstrerat hur IoT-lösningar kan hjälpa till att öka servicen på kommunens friluftsanläggningar för skridskoåkare, och hur sparken, som en isburen delad transportresurs tillgänglighet, synliggörs för kommunens invånare.

Luleå isbana
Luleå isbana, uppkopplad och uppskattad.

Lite senare under dagen träffade vi flera intressanta bolag för att diskutera idéer och uppslag om hur vi tillsammans kunde stötta deras exportambitioner. Ett exempel var mötet med Thingwaves grundare och VD, Jens Eliasson, som tydliggjorde det starka driv och den aptit som flera svenska bolag har för internationella affärer. Thingwave som bland annat utvecklar IoT lösningar riktade mot en säker gruva var just hemkommen från Australien där de diskuterat lösningar för gruvindustrin i Australien, som likt Sverige är en av världens ledande gruvnationer. Det sätter perspektiv på vad platsen Luleå och dess människor kan åstadkomma.

Mötte våren samt sju företag i Lund

Några veckor senare fortsatte vi roadtripen till Lund, och ett nästan sommarlikt klimat. Kontrasten mot vårvintern i Luleå och ”vårsommaren” i Lund var stor. Vi lever verkligen i ett avlångt land. I Lund träffade vi sju bolag i klusterorganisationen Mobile Heights trevliga och centralt belägna lokaler på Mårtenstorget.

Vi tog även en sväng förbi Ideon och Sensatives kreativa kontorsindustrimiljö, allt under ett tak, samma våning och inga mellanväggar. Sånt stimulerar snabba beslut, stor rörlighet och helhetsbild.

Med undantag för AFRY, som var ett av bolagen vi träffade i Lund, så var alla bolag vi träffade relativt små, men vassa. Och de utvecklade lösningar för alla möjliga tillämpningar, och miljöer. Diversiteten var imponerande. Och det känns som att IoT nu äntligen händer på riktigt.

Magnolia
Magnolian blommade i Lund.

Har vi träffat framtidens gasellföretag?

Det som en gång för länge sen, nämligen 2010, förutspåddes av Ericsson att passera 50 miljarder ”connected devices” redan år 2020, har nu äntligen tagit fart. De må vara små bolag idag, men kanske träffade vi en av framtidens gaseller i Lund? Kanske till och med en blivande unicorn (bolag värderat högre än en miljard dollar)? Men kanske än viktigare. IoT som ”climate solver”. En bit kvar, men utvecklingen går nu fortare och fortare. Teknologin är nu så pass kostnadseffektiv (både sensorer och radio), energiförbrukning, formfaktor (sensorer) så pass attraktiva, globala standardder börjar komma på plats att IoT nu har alla möjligheter att tränga in i alla möjliga tillämpningar. Vi önskar dem alla lycka till med löftet att göra vad vi kan för att de ska lyckas.

Inspelning av podd med Sensative
Magnus Fransson hann med att spela in ett avsnitt av IoT Sveriges podcast. Här tillsammans med Robert Lann, på Sensative.

Nu tar vår roadtrip ett kortare sommaruppehåll för att nästa gång dyka upp i Sundsvall.

Stay tuned.

Skriven av:
Magnus Fransson
Magnus Fransson
·29 maj 2023·0 minuters läsning
Dela:
Magnus arbetar som internationaliseringsansvarig på IoT Sverige.
"IoT har potential att lyfta in ytterligare produkter och företag i floran av svenska export-framgångar"Magnus Fransson