Låt oss använda IoT för att skapa trygga offentliga miljöer

Magnus Lindgren
Magnus Lindgren·27 sep 2022·0 minuters läsning
Dela:
Låt oss använda IoT för att skapa trygga offentliga miljöer

Skjutningar, sprängningar, bilbränder och öppen narkotikahandel har för många människor blivit en del av vardagen i Sverige. Det är en mörk utveckling som kräver rätt motåtgärder. Fler innovativa IoT-lösningar skulle kunna vara en viktig pusselbit i det brottsförebyggande arbetet.

I denna blogg delar Magnus Lindgren, Generalsekreterare på den oberoende tankesmedjan Stiftelsen Tryggare Sverige, sina tankar om brottsligheten i Sverige och hur IoT och tekniklösningar kan ge oss tryggare offentliga miljöer.

Skapar otrygghet i kommuner

De senaste årens brottslighet och otrygghet har medfört stora problem för många kommuner. Brottsligheten påverkar inte bara de direkt utsatta och deras nära och kära. Hela samhället berörs genom den rädsla och otrygghet som brottsligheten sprider. Den styr vitt skilda saker som var människor väljer att bosätta sig, var företag etablerar sin verksamhet och hur olika investeringsbeslut fattas och hur personer lever sina liv och rör sig i vardagen.

Symbolåtgärder löser inte problem

Åtgärderna för att minska brottsligheten och öka tryggheten har genom åren inte sällan kommit att handla om symbolåtgärder i form av affischkampanjer, vuxenfritids och armband mot sexuella ofredanden etc.

Till det kommer oändliga sifferexerciser om antalet poliser, men i princip inga diskussioner om skillnaden mellan vad polisen ska göra och vad den faktiskt åstadkommer. Vanligt är också en retorik med krav på nya verktyg, ny lagstiftning och skärpta straff.

Verktyg finns men nyttjas inte fullt ut

”Verktygslådan” är dock redan så full av verktyg att den knappt går att stänga och även lagstiftningen finns redan i allt väsentligt på plats. Problemet är snarast att verktygen inte används och att möjligheterna inom den befintliga lagstiftningen inte nyttjas fullt ut. Dessutom omhändertas alldeles för få gärningspersoner och ännu färre lagförs, vilket innebär att strängare straff blir ett slag i luften.

Ovanstående förslag går dessutom på tvärs med internationell forskning och erfarenhet där andra faktorer lyfts fram som viktiga i kampen mot brottsligheten. Det handlar bland annat om det faktum att vi inte kan ”arrestera” oss ur den aktuella situationen; brottsligheten är alldeles för omfattande. Fokus måste i stället vara på att förebygga och förhindra att brott överhuvudtaget uppstår genom både sociala insatser och så kallad situationell brottsprevention.

Satsa på IoT-lösningar

En viktig del i ett sådant nytt och modernt brottsförebyggande arbete är att hitta nya tekniska lösningar genom både uppkoppling och sammankoppling av enheter med inbyggd elektronik och internetuppkoppling som kan samla, spara och dela data. Det kan vara i princip vad som helst, från klockor och glödlampor till dörrlås, kameror och smarta telefoner.

Redan idag finns sådan teknik i form av allt från ”shotspotters” som fångar in och automatiskt larmar polisen när det skjuts i ett bostadsområde och smarta papperskorgar som berättar när de är fulla till smarta uppkopplade sensorer och högfrekvenslarm som detekterar när händelser utöver det normala inträffar och sänder ut ett obehagligt ljud som påverkar och motverkar långvarig vistelse i ett utrymme.

Det är alltså bara fantasin som sätter gränser för hur polisen, kommuner, fastighetsägare med flera aktörer kan förebygga brott genom IoT. Utmaningen handlar främst om att känna igen IoT-enheter och förstå vilken data de samlar och, inte minst, hur informationen bäst kan användas.

Tekniken finns – resten går att lösa

Det finns emellertid inte enbart uppsidor med den tekniska utvecklingen. IoT-enheter i form av datorer, kameror och röstigenkänning kan användas för att bevaka, spåra och lyssna till privata konversationer. Den typen av teknik skulle mycket effektivt kunna användas i brottsförebyggande arbete. Samtidigt ställer den frågor om integritet på sin spets. Det finns även många exempel som visar hur innovationer använts för att underlätta brottslighet, som till exempel när geotaggar används för olaga förföljelse. Genom att utvecklingsprocessen inkluderar en säkerhets- och trygghetsanalys kan vi säkerställa att innovationen bidrar till den goda utveckling som det brottsförebyggande området så väl behöver.

Tips IoT Forum! Digital lunchföreläsning 24:e oktober

Är du nyfiken på hur din kommun kan jobba mer med teknik för att skapa trygga offentliga miljöer? Häng med på vår lunchföreläsning om brottsförebyggande arbete i Sverige den 24/10 kl. 12:00–13:00. Läs mer och anmäl dig här.

Skriven av:
Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
·27 sep 2022·0 minuters läsning
Dela:
Magnus Lindgren är kriminolog, fil.dr. i psykologi och f.d. polis och chef inom polisen. Han har arbetat vid bl.a. Brottsoffermyndigheten och Rikspolisstyrelsen samt varit styrelseledamot i Brottsofferjourerna Sverige. Sedan 2008 är Magnus generalsekreterare för den oberoende och icke-vinstdrivande tankesmedjan Stiftelsen Tryggare Sverige.
"Bara fantasin sätter gränser för hur brott kan förebyggas med IoT."Magnus Lindgren