Blogg: Ny kurs i IoT och digital tvilling för offentlig sektor

Karin Beckérus
Karin Beckérus·17 aug 2023·0 minuters läsning
Dela:
Blogg: Ny kurs i IoT och digital tvilling för offentlig sektor

Som ett direkt resultat av IoT Sveriges arbete kring digital tvilling, startar i höst en kostnadsfri distanskurs för yrkesverksamma inom offentlig sektor.

I denna blogg berättar Karin Beckérus som är utbildare och förändringscoach på Sparks & Benders om arbetet med att ta fram kursen och om innehållet som kretsar kring de möjligheter och utmaningar tekniken innebär för Sveriges kommuner och regioner.

Det är lätt att baxna inför allt som händer inom digitalisering i dessa tider. “Man håller sig fast på en galopperande häst och hoppas att den springer åt rätt håll, och att det är rätt häst”, hörde jag en digitaliseringschef i en kommun uttrycka det nyligen. Och samtidigt finns en sådan oerhörd potential i att hänga med.

Strålkastarljus på positiv samhällsförändring

Utifrån våra svårigheter att bromsa klimatförändringarna, ökade spänningar och polarisering i samhället, högre levnadsomkostnader och krig i vårt närområde, så behöver vi verkligen mer strålkastarljus på positiv samhällsförändring, och den potential tekniken idag faktiskt möjliggör. Man baxnar när man inser möjligheterna! Men samtidigt, som en annan digitaliseringschef uttryckte det: “enormt kostsamma investeringar sker just nu i buzzwordteknik till en försvinnande liten medborgarnytta”. Det finns stora risker att felinvestera, trampa fel i juridiken eller missa organisatoriska svårigheter när man driver innovation inom offentlig sektor. Hur säkrar vi en grundnivå? Att vi har koll på kartan? Att vi kan lära av varandra när kartan är så stor och utvecklingen går så fort? Och att vi inte tappar fokus på målet, medborgarnyttan och visionen?

Kompetensutveckling behövs

I december förra året lunchade jag med Bobo Baudin på IoT Sverige. Bobo och jag jobbade ihop för några år sen och nu berättade han engagerat om allt som var på gång inom IoT Sverige och inom området digital tvilling. Wow! Jag gick igång direkt. Samtalet ledde till att jag bjöds in till IoT Sveriges workshop om effektivare utveckling av digitala tvillingar i december 2022. Det blev en kick att få inblick i alla olika initiativ, men också en insikt i utmaningarna och hur lätt det är för offentlig sektor att missa möjligheter och potentialer. En av slutsatserna från workshopen var att det behövs kompetensutveckling inom offentlig sektor för att fånga digitala tvillingars potential och undvika kostsamma felinvesteringar och organisatoriska slag i luften.

Kurs med tema IoT och digitala tvillingar

Workshopen sammanföll med att jag skulle träffa en aktör inom yrkeshögskolan där jag bidragit i projekt tidigare, och efter några månaders dialog med digitaliseringschefer inom kommuner och regioner så har vi nu tagit fram ett koncept för en kort Yrkeshögskoleutbildning (YH) för yrkesverksamma på temat IoT och digitala tvillingar.

Så nu sitter jag och förbereder den här kursstarten. Och det är så spännande!

Sedan min tid som redaktör för en tekniktidning har jag alltid dragits till ny teknik. Att själv förstå och kunna förklara för andra, men kanske främst att få dra möjligheterna till sin spets i konkreta visioner som kan få fart på förändringen. Att förbereda den här kursen är att befinna sig i stormens öga, i förändringens centrum, i en mycket spännande tid. Jag ska göra vad jag kan får att verkligen få med det senaste, även om hästen som sagt är i konstant rörelse.

Häng med i digitaliseringsgaloppen och anmäl dig gärna till kursen!

————–

Läs mer om kursen

Skriven av:
Karin Beckérus
Karin Beckérus
·17 aug 2023·0 minuters läsning
Dela:
Karin Beckérus, utbildare och förändringscoach på Sparks & Benders med särskilt fokus på ny teknik, kultur och hållbara samhällen. Karin har en bakgrund som entreprenör och journalist.
"En av slutsatserna från workshopen var att det behövs kompetens-utveckling inom offentlig sektor för att fånga digitala tvillingars potential och undvika kostsamma felinvesteringar och organisatoriska slag i luften."Karin Beckérus