Gå till innehåll

Vi har varken tid eller råd att avstå samverkan

Olle Bergdahl··0 minuters läsning
Dela:
Händer

Dagens samhällsutmaningar är komplexa. I Sverige finns sedan länge en lång tradition av samverkan mellan näringsliv, akademi och det offentliga för att lösa problem och överbrygga utmaningar som samhället står inför.

IoT Sverige är ett aktörsdrivet strategiskt innovationsprogram och samverkan löper som en röd tråd genom allt det vi gör. Innovation genom samverkan är vår ryggrad, vårt DNA. De flesta delar uppfattningen att samhällets stora utmaningar enbart kan lösas tillsammans. Så långt är det frid och fröjd, men hur får vi det att hända? Hur går vi från ord till handling? Vilka förutsättningar behövs för att skapa framgångsrik innovation genom samverkan och vad kan du som engagerad individ göra?

Rör dig bakom fasaden och öka angelägenheten i samtalet

Jag har genom åren deltagit på otaliga digitaliseringskonferenser och nätverksträffar med mera. Jag har länge noterat att många evenemang följer samma mönster. Repetition är kunskapens moder brukar det heta, men visst blir man otålig när öppna dörrar gång på gång slås in?

De tillfällen vi träffas bör vi lägga mer tid på det som är angeläget och inte ödsla tid på att bevisa det vedertagna eller självklara. Vi kan nå bortom det uppenbara genom att öka angelägenheten i samtalen. Du som deltar kan bidra genom att, utöver framgångssagorna, även ta med det som varit svårt eller blivit fel. Du som lyssnar kan bidra till ökad relevans genom att ställa frågor. Våga ställa nyfikna frågor och på så sätt driva samtalet i en riktigt bortom det på förhand givna.

När hinder överskuggar möjligheterna

Inte sällan möter jag uttalanden i stil med: ”det ligger i den svenska förvaltningsmodellen”, ”Lagen om offentlig upphandling tar otroligt mycket tid och resurser och i slutändan får vi inte de lösningar som motsvarar våra behov”, ”lagstiftningen släpar efter, rättsliga hinder bromsar digitaliseringen”, ”vi är organiserade i stuprör vilket gör samarbete och beslutsfattande svårt”…

När hinder överskuggar möjligheterna riskerar vi att bli handlingsförlamade och dränerade på energi. Vi på IoT Sverige säger ofta att vi är ett modigt program. Det betyder att vi vågar ta tag i de tuffa och svåra frågorna, inte backa för det som är komplext och komplicerat. Med det sagt sätter vi dock alltid möjligheterna i första rummet. Vi låter möjligheterna ta plats och prägla vår tillvaro.

Innovation och innovationsmetoder kan hjälpa oss framåt särskilt då hög komplexitet och osäkerhet råder. Det finns hinder och utmaningar visst, men det går att komma vidare genom att: göra-lära-göra-lära! Vi kan tänka mixen hinder och möjligheter som blandsaft. Späder vi 1 del hinder med 3 delar möjligheter får vi ett bra resultat.

IoT Forum, en arena där vi delar och lär av varandra

För att driva på innovation och ökat användande av IoT skapar vi en plattform för att utbyta erfarenheter och kunskaper mellan varandra. Vi kallar satsningen för IoT Forum. Den kommer att rymma allt från nätverksmöten, kunskapsseminarier, workshops, kunskapsunderlag i form av bloggar och mycket mer. Vi vill skapa en kultur där kärnan är att generöst dela mellan varandra. Vi hoppas på att både du, oavsett om du representerar en aktör i näringslivet, offentlig sektor, akademi eller civilsamhället vill fortsatta tillsammans med oss. IoT Forum blir som ett enda stort knytkalas för IoT.

Det finns flera sätt att lyckas 

Ha tålamod med varandra och kom ihåg att det ofta inte finns ett svar, en sanning eller ett sätt att lyckas med IoT och samverkan. IoT har tveklöst givit oss nya innovationsverktyg. Vi har redan upptäckt stor potential och många möjligheter, men vi befinner oss bara i början av den upptäcktsfärden. Det finns så mycket mer att skapa och att upptäcka. Jag ser fram emot att få göra det tillsammans med dig och lovar att vi ska göra vårt yttersta för att underlätta för ökad innovation och samverkan. Jag hoppas innerligt att du vill vara delaktig i arbetet med att skapa ett bättre liv för alla i en sammankopplad värld!

Skriven av:
Olle Bergdahl
4 apr 20220 minuters läsning
Dela:
Olle Bergdahl är programchef på IoT Sverige. Han har en bakgrund som civilingenjör inom informationsteknik och har mångårig erfaret av digitalisering och innovation från både offentlig sektor och näringsliv.
"Vi kan tänka mixen hinder och möjligheter som blandsaft. Späder vi 1 del hinder med 3 delar möjligheter får vi ett bra resultat."Olle Bergdahl

Senaste blogginlägg

Kåsa och ipad.
Catrin Ditz1 jul 2024

Blogg: Fjälltält och jobbdator – nya kombinationer i Almedalen

Läs mer
Bild på stora scenen på mässan HLTH.
Magnus Fransson24 jun 2024

Blogg: Gigantisk hälsomässa i Amsterdam – men vart tog vikingarna vägen?

Läs mer
Björn Hagström20 maj 2024

Blogg: High Value Datasets måste publiceras som öppna data 9 juni

Läs mer