Gå till innehåll

Angelica Hafström ny styrelseordförande för IoT Sverige

·0 minuters läsning
Dela:
Porträttbild på Angelica Hafström.

Hallå där Angelica Hafström, du har tidigare varit styrelseledamot och nu blivit vald som styrelseordförande för det strategiska innovationsprogrammet Internet of Things Sverige. Börjar med en klassisk sportfråga: hur känns det?

– Det känns fantastiskt spännande och hedrande att ha blivit nominerad av valberedningen och fått programstyrelsens förtroende att ta mig an detta viktiga uppdrag, särskilt i ett skede när programmet står inför en helt ny fas. Vi går från att främst ha fokuserat på utlysningar och finansiering av IoT-projekt till att nu prioritera att säkerställa fortlevnad och uppskalning av de värdefulla resultat och kunskaper som de 140 projekten, och de 350 miljoner kronor programmet finansierat, har genererat.

– Samtidigt tar jag mig an detta uppdrag med stor ödmjukhet. Den mycket positiva 9-årsutvärderingen av programmet har lagt en hög ambitionsnivå, både hos styrelsen och programkontoret. Vår beslutade exitstrategi går långt bortom att lämna en slutrapport i ett arkiv – den handlar om att lägga grunden för långsiktig påverkan och nytta.

Berätta om dig och din bakgrund?

– Idag arbetar jag som senior rådgivare inom offentlig sektor på Knowit Insight Väst i Göteborg, sedan drygt ett år. Mitt expertområde handlar om att coacha kommuner och kommunala bolag i att stärka sin omställningsförmåga med hjälp av digitalisering och innovation. I praktiken handlar det om att utveckla kultur, struktur och kapacitet för att accelerera förändringsarbetet. Jag är en av Knowits representanter i Addas partnerprogram för leverantörer, som främjar digital mognad, samt i Viable Cities, IoT Sveriges systerprogram, för klimatneutrala städer där Knowit är medlemsorganisation. Utöver detta är jag idag ordförande i Dataföreningen Västra och styrelseledamot i riksföreningen.

Vad har du arbetat med innan dess?

– Tidigare arbetade jag i sju år som innovationsutvecklare i Uddevalla kommun, där jag var en del av kommunledningskontoret och avdelningen för hållbar tillväxt. Mitt uppdrag var att stärka innovationsförmågan inom offentlig verksamhet. Bland annat ledde jag en av Vinnovas Idéslussar, iCare4Fyrbodal, samt kommunfullmäktiges uppdrag att utveckla en koncernövergripande tillväxt- och omställningsstrategi.

Du har rört dig inom många olika fält, berätta?

– Ja, min bakgrund är i övrigt tvärdisciplinär. Är i grunden legitimerad sjuksköterska och barnmorska och jag har även arbetat som IT-konsult, forskningssamordnare eHälsa på Institutionen för tillämpad IT (Chalmers och Göteborgs universitet), i start-up-bolag och som entreprenör. Jag har dessutom drivit gränsöverskridande nätverk inom Dataföreningen, deltagit i SIS standardiseringskommitté för Innovation Management och varit expertbedömare i Vinnovas utlysningar inom IoT för samhällsnytta samt AI i kommuner och civilsamhället.

Vad kommer du att bidra med i din nya roll som IoT Sveriges styrelseordförande?

– Mitt främsta bidrag är mitt systemperspektiv på IoT/digitalisering och mitt fokus på implementering och effekthemtagning. Det handlar om att stärka den organisatoriska förmågan att använda digital teknik som en katalysator för smartare välfärd och hållbar samhällsutveckling. Jag är inte teknisk expert på detaljnivå – där har vi många kompetenta experter i styrelsen – men jag bidrar med kunskap från ett kommunkoncernsperspektiv utifrån strategisk styrning och ledning. Det tänker jag kan vara värdefullt i den fas av programmet vi nu befinner oss i.

IoT Sverige är ett aktörsdrivet innovationsprogram, i styrelsen sitter representanter från både kommuner, regioner, företag och forskningsinstitut. Vad är styrkan med detta?

– Det är ju en fantastisk tillgång! Dels vad gäller alla värdefulla kompetenser och perspektiv som finns runt bordet vilket bidrar till spänstiga och utmanande dialoger och därigenom förädlar vårt arbete. Dels bredden av kontaktytor och nätverk som styrelsen besitter vilket blir oerhört viktigt i denna avslutningsfas för spridning, skalning och vidareutveckling av resultaten där vi nu fått förstärkning i styrelsen med nya värdefulla krafter.

IoT Sverige arbetar med IoT-tillämpningar i offentlig sektor. Men idag ligger AI högt på agendan och många pratar inte om IoT – hur hänger IoT och AI ihop och behövs det en fortsättning på programmet?

– Jag tror att det blir viktigt för oss att synliggöra det inbördes beroendet som finns mellan IoT och AI där ett plus ett blir tre. IoT samlar in stora datamängder via sensorer, kameror och uppkopplade prylar som kan ge en realtidsbild av kommuners resurser och behov. AI å andra sidan kräver stora mängder data som bränsle för att analysera, tolka och agera på data i realtid. Kombinationen erbjuder ett kraftfullt verktyg för kommuner att bli mer datadrivna, effektiva och hållbara. Inte minst genom grön omställning med stöd av digitalisering (Twin Transition).

Vad ser du fram emot mest i ditt nya uppdrag?

– Att sätta i gång! Att tillsammans synliggöra konkreta resultat för vidareförädling och nyttiggörande. Det är ju först då det är att beteckna som innovationer. Annars är det per definition bara en bra idé.

 

Senaste nyheterna

Porträttbild på Angelica Hafström.
8 jan 2025

Angelica Hafström ny styrelseordförande för IoT Sverige

Läs mer
Ingången till Smart City Expo i Barcelona.
11 nov 2024

Podd: Spaningar från Smart City Expo 2024

Läs mer
Paneldeltagare.
7 nov 2024

IoT för digital motståndskraft i krigsdrabbade Kiev

Läs mer