Gå till innehåll

Podd: Potential och hinder med sensorteknik i äldreomsorgen

·0 minuters läsning
Dela:
Bild på äldre man och kvinna framför fönster.

Skellefteå kommun har undersökt hur sensorteknik kan kartlägga livsmönster hos personer i särskilt boende. Målet var att förebygga olyckor och sjukdom och i slutändan nå ett breddinförande.

Men både etiska och juridiska hinder kom i vägen. Trots det har värdefulla lärdomar dragits. Lyssna på poddavsnittet direkt (Podbean).

Mål att skapa trygghet och självständighet

I IoT Sveriges senaste poddavsnitt berättar vi om projektet Framtidens välfärdsteknik med Internet of Things, FraViVo. Skellefteå kommun har under flera år undersökt hur uppkopplad teknik kan skapa trygghet och självständighet inom äldreomsorgen.

–I det här projektet ville vi hitta en verksamhetsmodell som går att implementera brett i kommunen. Därför valde vi att titta på boendeformen särskilt boende där det finns en tydlig koppling mellan kommunen och individen.

Det berättar Emmy Hedström Kuosmonen som varit projektledare för FraViVo. Projektet handlar om att med hjälp av sensorteknik skapa en förståelse för en individs hälsa och sjukdomsförlopp. Inledningsvis användes trygghetssensorer som delade in rummet i zoner och som kan avgöra var en person befinner sig, om hen sitter eller ligger ned.

Beteenden kan uttydas med sensordata

I projektet analyserades olika typer av beteenden med hjälp av sensortekniken så som nattlig oro, fall och mobilitetsförändringar.

–För exempelvis ”nattlig oro” kunde vi genom sensordatan koppla ett visst beteende till det. Det handlar om hur man rör sig i sängen, att man vandrar runt på natten och så vidare, berättar Emmy Hedström Kuosmonen.

Tanken med att kartlägga beteendemönster handlar i förlängningen om att kunna förebygga olyckor och sjukdom, och att ge stöd och komplettera vårdpersonalens subjektiva bedömning.

Oväntad vändning

Men projektet tog en ny vändning när det visade sig att den tekniska lösningen som användes inte var tillräckligt säker. Projektet kom fram till att AI-sensorn måste betraktas som en kamera och då faller tekniken under kamerabevakningslagen.

–Vi fick montera ned allt från boendet och i stället testa tekniken i en labbmiljö. Det blev en oväntad vändning men nu har vi utvärderat och jämfört AI-kameran med en mindre integritetskränkande sensor som bygger på radar.

Emmy Hedström Kuosmonen tycker att projektet har kommit fram till många värdefulla insikter som kommer att kunna användas vidare. Lyssna på hela poddavsnittet där hon berättar mer om utmaningar och lärdomar vad gäller frågor kring etik och juridik kopplat till teknikanvändning inom äldreomsorgen.

Lyssna på avsnittet

IoT Sveriges podcast The IoT Public Sector Podcast finns där poddar finns. Lyssna här till exempel:

Mer om IoT Sveriges podcast och alla avsnitt.

Emmy Hedström Kuosmonen och Maria Bergenheim i poddstudion.
Emmy Hedström Kuosmonen (tv) berättar mer om både juridiska och etiska utmaningar med att använda sensorteknik inom äldrevården. Här i poddstudion tillsammans med Maria Bergenheim, IoT Sverige.

Senaste nyheterna

Bild på äldre man och kvinna framför fönster.
27 mar 2025

Podd: Potential och hinder med sensorteknik i äldreomsorgen

Läs mer
Bild på träkuber där ordet Interoperabilitet är i fokus.
13 feb 2025

Podd: Interoperabilitet – nyckeln till hållbara IoT-tillämpningar

Läs mer
Bild på sidor ur IoT Sveriges Verksamhetsberättelse 2024.
21 jan 2025

IoT Sverige 2024: innovativa IoT-satsningar och ny exit­strategi  

Läs mer