Höstens utlysning öppnar 29 juni

Passa på att söka finansiering för innovativa IoT-projekt som bidrar till samhällsnytta i offentlig sektor.

IoT Sverige vill med årets utlysning öka Sveriges förmåga och förutsättningar för implementering av IoT-lösningar i offentlig sektor. Vi menar att IoT-teknik kan utgöra en pusselbit för att nå de övergripande Agenda 2030 målen om god hälsa, minskad ojämlikhet och hållbara samhällen.

Utlysningen öppnar formellt den 29:e juni men redan nu vill vi passa på att i korthet berätta om fokusområden och olika typer av projekt.

Vem vänder vi oss till?

Vi vill få fler kommuner och regioner att i samverkan med företag, forsknings- och innovationsaktörer och civilsamhället, utveckla och öka sin förmåga att använda IoT-lösningar och IoT-data, som till exempel realtidsdata eller strömmande data.

IoT Sverige ser gärna att projekten har ett nationellt fokus. Därför uppmuntrar vi särskilt till samverkan mellan kommuner och regioner i Sverige.

Tre typer av projekt

Utlysningen gäller för tre olika typer av projekt:

 • Förberedelseprojekt
  Riktar sig till svenska kommuner och regioner som vill komma i gång med användandet av sakernas internet. Finansiering på upp till 300 000 kr. Mer om Förberedelseprojekt (Vinnova).
 • Prototyputvecklingsprojekt
  Riktar sig till kommuner och regioner som i samverkan med andra aktörer vill testa och utveckla IoT-idéer som kan bidra till samhällsnyttiga IoT-lösningar. Finansiering på upp till 2 000 000 kr. Mer om prototyputvecklingsprojekt (Vinnova).
 • Genomförandeprojekt
  Riktar sig till kommuner och regioner som vill skala upp befintliga eller implementera nya IoT-lösningar inom offentlig sektor, antingen genom upphandling av eller i samverkan med andra aktörer. Finansiering på upp till 5 000 000 kr. Mer om Genomförandeprojekt (Vinnova).

Ansökan – viktiga datum

Håll utkik på vår hemsida för mer information om utlysningen. Under ansökningsperioden kommer vi att erbjuda mer information och olika typer av events för att inspirera fler aktörer att söka. Följ oss gärna på LinkedIn och Twitter. Viktiga datum att hålla koll på:

 • Öppningsdatum: 29 juni 2021
 • Sista ansökningsdag: 2 november 2021 (klockan 14:00)
 • Senaste beslutdatum: 20 januari 2022
 • Projektstart tidigast: 21 januari 2022
 • Projektstart senast: 31 mars 2022

Nyheter

2021-12-03

IoT för smart drift av idrottsanläggningar

I Lund har en förstudie kring smart drift av kommunens ytor och lokaler för idrott genomförts. IoT-lösningar har testats för att effektivisera städning i badhus…

Läs mer
2021-12-01

IoT Forum - kunskapshöjning och nätverkande

IoT Forum är IoT Sveriges nya satsning på kunskapshöjning, erfarenhetsutbyte och nätverkande. Programchef Jin Moen berättar mer om satsningen. På IoT Sveriges årskonferens tidigare i…

Läs mer
2021-11-24

Dolda cykelpotentialer och knuffar i rätt riktning

Lund är en cykelstad, det finns gott om cykelvägar och cyklister – ändå är målen högre och Lunds kommun vill att invånarna ska cykla ännu…

Läs mer
2021-11-01

Digitala verktyg ska ge hållbar mobilitet för ungdomar

I projektet ”Det digitala stadsrummet” har Sundsvalls kommun, forskningsinstitutet RISE och teknikföretaget Sweco genomfört en förstudie finansierad av IoT Sverige, för att undersöka hur en…

Läs mer
Visa fler nyheter Pil

Vill du veta de senaste nyheterna?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få senaste uppdateringarna.

Vill du veta de senaste nyheterna?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få senaste uppdateringarna.